Biserica Domneasca din Capitala il sarbatoreste pe Sfantul Cuvios Antonie cel Mare

Biserica Domneasca - Paraclis Patriarhal – de la Curtea Veche din Bucuresti isi cinsteste pe cel de-al doilea ocrotitor, Sfantul Cuv. Antonie cel Mare. Sfantul a devenit ocrotitorul bisericii Sfantul Anton - Curtea Veche dupa incendiul din 23 martie 1847 cand Biserica Sfantul Anton – Puscarie din apropierea Bisericii Domnesti a ars in intregime.

Procesiune cu icoana facatoare de minuni a Sf. Antonie cel Mare

Sarbatoarea hramului va incepe inca de joi seara – 16 ianuarie 2014 - incepand cu ora 16:30 prin procesiunea cu icoana facatoare de minuni a Sfantului Cuvios Antonie cel Mare pana la locul unde s-a aflat biserica Sfantul Anton ce a ars in incendiul din anul 1847.



„Pentru al treilea an vom fi pelerini alaturi de icoana facatoare de minuni a Sf. Cuv. Antonie cel Mare de la Biserica Sf. Anton - Curtea Veche pana la monumentul din Piaţa Sfantul Anton care marcheaza locul unde de la 1715 pana la 1847 a fost Biserica Sfantul Anton - Puscarie. Aceasta biserica a ars in incendiul din 23 martie 1847 salvandu-se in chip miraculos icoana facatoare de minuni care se afla in biserica noastra. Aici, vom savarsi slujba Acatistului Sf. Cuv. Antonie cel Mare. Astfel, vom reface, in procesiune, drumul icoanei facatoare de minuni a Sfantului de la biserica care a ars la 1847 la Biserica Sfantul Anton - Curtea Veche. Va asteptam sa fiţi pelerini alaturi de icoana facatoare de minuni a Sf. Antonie”, a precizat parintele Ciprian Apetrei, preot slujitor la Biserica Domneasca de la Curtea Veche.

Programul slujbelor de hram in anul 2014

Joi, 16 ianuarie, de la orele 17:30 se va oficia Slujba Vecerniei unita cu Litia.

In ziua sarbatorii Sfantului Antonie cel Mare se va oficia incepand cu ora 07:30 - Acatistul Sfantului Cuvios Antonie cel Mare, apoi de la ora 08:00 se va savarsi Utrenia si Sfanta Liturghie.

„Va asteptam ca in fiecare an sa il cinstim in ziua sa de praznuire pe Sf. Cuv. Antonie cel Mare, parintele si ocrotitorul nostru, care de atatea ori in nevoi si in necazuri a mijlocit pe langa Bunul Dumnezeu pentru noi, pururea rugatori la icoana sa facatoare de minuni din Biserica Sf. Anton - Curtea Veche”, a spus parintele Ciprian Apetrei, preot slujitor la Parohia Sf. Anton - Curtea Veche.

Icoana facatoare de minuni a Sfantului Antonie cel Mare

Sfantul Antonie cel Mare este cinstit in spatiul rasaritean, atat in Egipt, cat mai ales in spaţiul Ortodoxiei bizantine, prin minunile ce se savarsesc in numele sau, prin icoanele facatoare de minuni, la care se ridica rugaciunile crestinilor.

O astfel de icoana sa afla si la cea mai veche biserica din Bucuresti, Biserica Domneasca a capitalei Romaniei, care de peste 165 de ani a primit ca al doilea ocrotitor al ei, dupa Maica Domnului, pe Sfantul Antonie cel Mare, prin una din icoanele salvate de la Biserica Sf. Anton, din imediata apropiere, care a ars la 1847. Aici, ca si in alte locuri din lumea ortodoxa unde exista evlavie pentru Sfantul Antonie cel Mare, credinciosii pot marturisi ca sfantul nu este doar parintele monahilor, ci mai ales a devenit parintele nostru, al tuturor celor care ne rugam spunand: Bucura-te Sfinte Parinte Antonie! In acatistul inchinat Avvei Antonie ne rugam lui spunand: Bucura-te, mare aparator al celor ce te cinstesc pe tine!

Viata Sfantului Cuvios Antonie cel Mare

Sfantul Antonie cel Mare a trait in secolul al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. Nascut in satul Coma din Egiptul de Mijloc in anul 251, acest mare luminator al credintei a fost fiul unor tarani crestini instariti. Pe cand Antonie avea 20 de ani, dupa moartea parintilor sai, si-a impartit averea la saraci, si-a incredintat sora unei comunitati de fecioare si s-a retras in singuratate.

Dupa ce s-a nevoit o perioada intr-o coliba de langa satul natal, sub povatuirea unui ascet mai batran, Antonie s-a mutat intr-un mormant pagan; apoi, pe cand avea 35 de ani, Sfantul Antonie s-a mutat intr-un loc numit Pispir, la marginea desertului. Aici a locuit sfantul timp de 20 de ani, pana cand ucenicii sai l-au silit sa paraseasca acest loc. Acum Antonie devine deja parintele duhovnicesc al multor calugari din diversele comunitati monastice din pustia egipteana, cele mai vestite fiind cele din Nitria si Sketis.

Dupa ce in anul 310 face o calatorie la Alexandria pentru imbarbatarea crestinilor prigoniti din cauza persecutiei lui Maximin, Antonie se stabileste in 312 in adancul desertului, pe muntele Kolzim. Aici a ramas sfantul pana la sfarsitul vietii, impreuna cu doi ucenici, parasind locul doar pentru a-si vizita discipolii si pentru a doua sa calatorie la Alexandria, in sprijinul Sfantului Atanasie cel Mare, persecutat de sustinatorii ereticului Arie.

Sfantul Antonie a trecut la cele vesnice in anul 356 la varsta de 105 ani, dupa cum aflam de la Sfantul Atanasie cel Mare.
Istoricul Bisericii

Biserica Domneasca de la Curtea Veche - Paraclis Patriarhal cu hramurile Buna Vestire si Sfantul Cuvios Antonie Cel Mare a fost zidita de domnitorul Mircea Ciobanul in anul 1559. A fost edificata si zugravita de Petru cel Tanar sub indrumarea doamnei Chiajna. La inceputul secolului XVIII domnitorul Stefan Cantacuzino a realizat portalul de la intrare si a impodobit biserica cu pictura la interior si zugraveala noua la exterior. In secolul al XVIII-lea biserica a suferit si alte modificari. Dintr-un document din 20 octombrie 1758 rezulta ca Voda Constantin Mavrocordat marise mult lacasul, adaugindu-i «doua paraclise alaturea cu biserica cea mare». Arhimandritul Visarion, eclesiarhul bisericii de la jumatatea secolului al XIX-lea a coordonat ample lucrari de restaurare la biserica domneasca care au inceput in 1847 si au schimbat aspectul exterior al monumentului, care a devenit neo-gotic. Dupa ce toate lucrarile au fost incheiate, la 22 martie 1852 a avut loc tarnosirea bisericii. Prima restaurare a bisericii a fost inceputa in 1914 de arhitectul Gh. Lupu, cu care prilej a fost demolata turla adaugata in sec. XIX. Lucrarile de restaurare au fost intrerupte din cauza primului razboi mondial. O noua restaurare a fost executata in anii 1928 - 1935 de arhitectul Horia Teodor, care a redus planul iniţial, a subliniat mai pregnant elementele decorative si a marcat esantioanele picturii vechi. Dupa cutremurul din 1977, biserica a fost reparata din nou.

La interior, a fost restaurata pictura din 1852 a lui C. Lecca de pictoriţa Virginia Videa, care a pictat din nou si turla. Lucrarile au fost finalizate la sfarsitul anului 1982. In anul 2006 a fost schimbata piatra Sfintei Mese si s-a executat usa exterioara la Sfantul Altar. Apoi, in anul 2007 a fost restaurata pictura bisericii. Catapeteasma a fost restaurata in anul 2008, an in care Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane i-a acordat Bisericii Sfantul Anton Curtea Veche demnitatea de Paraclis Patriarhal. In anul 2009 lacasul de cult a fost dotat cu mobilier nou si s-a realizat muzeul parohial care a fost sfinţit de Patriarhul Romaniei in data de 2 februarie 2010. Acesta este primul muzeu parohial din Bucuresti. In cursul anului 2010 si inceputul anului 2011 s-a realizat lucrarea de refacere exterioara a bisericii, apoi in continuarea anului 2011 au inceput ample lucrari de consolidare si refacere a clopotniţei, anexelor ei, dar si refacerea exterioara a muzeului parohial incheiate in 2012. Lucrarile la clopotnita si anexele ei continua si astazi.

In data de 16 iunie 2013 a avut loc resfintirea bisericii. Slujba a fost oficiata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel alaturi de care a slujit si Preasfinţitul Parinte Episcop Varsanufie Prahoveanul, inconjuraţi de un sobor de preoti si diaconi. Sfintirea si binecuvantarea lucrarilor a fost precedata de oficierea Sfintei Liturghii de catre Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, pe un podium special amenajat in curtea Bisericii.

Sfantul Constantin Brancoveanu ctitor al Bisericii Domnesti de la Curtea Veche

Bucurestiul pastreaza numeroase monumente de arta religioasa si medievala, printre care o serie de biserici si manastiri datand din secolul al XVI-lea, de cand orasul a devenit resedinţa statornica a voievozilor munteni. Biserica de la Curtea Veche este una dintre aceste bijuterii arhitecturale. In apropiere de Piaţa Unirii, peste drum de vestitul han al lui Manuc, se inalta silueta impunatoare a unei biserici despre care putini trecatori stiu ca este cea mai veche biserica din Bucuresti

Intre ctitorii Bisericii Domnesti de la Curtea Veche - care are ca ocrotitor si pe Sfantul Antonie cel Mare - se afla si Sfantul Voievod Constantin Brancoveanu. In muzeul parohial se afla o anafornita de argint donata bisericii de Sfantul Voievod care se constituie in cel mai vechi obiect din acest muzeu si a fost recuperata dupa anul 2008 de la autoritatile Statului, fiind confiscata in timpul regimului comunist.

Sfantul Voievod Constantin Brancoveanu a refacut turnul-clopotnita al Bisericii Domnesti, care a ars, fiind lovit de trasnet, la 25 iunie 1691 si i-a pus si „ceasornic”. Voievodul Constantin Brancoveanu a domnit in Tara Romaneasca de la 29 octombrie 1688 pana in luna martie a anului 1714 (in Saptamana Patimilor), timp de 26 de ani. Constantin Brancoveanu cu fiii sai Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache au fost trecuti in randul sfintilor de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane la data de 19 iunie 1992 cu zi de praznuire la 16 august.

In Patriarhia Romana, 2014 este Anul omagial Euharistic (al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Impartasanii) si Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni deoarece la 15 august 2014 se implinesc 1700 de ani de la martiriul Sfantului Voievod Constantin Brancoveanu, al fiilor sai: Constantin, Stefan, Radu, Matei si al sfetnicului sau Ianache, la Constantinopol, de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului.


Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

16 Ianuarie 2014

Vizualizari: 1884

Voteaza:

Biserica Domneasca din Capitala il sarbatoreste pe Sfantul Cuvios Antonie cel Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE