Biserica este neutra politic, dar nu indiferenta fata de problemele societatii romanesti

Neutra din punct de vedere politic, dar nu indiferenta fata de problemele societatii romanesti, in contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din Romania (9 decembrie 2012), Patriarhia Romana reaminteste punctele de vedere si recomandarile Sfantului Sinod cu privire la implicarea clerului in politica.

1. In calitatea sa de cetatean al Patriei si de parinte duhovnicesc al tuturor enoriasilor sai, indiferent de orientarea lor politica, preotul are libertatea, binecuvantarea si indatorirea ca, de pe pozitia si prin mijloacele care-i sunt specifice, sa participe la viata cetatii, sprijinind activitatile menite sa promoveze binele obstesc si impotrivindu-se oricaror masuri sau activitati care se dovedesc a fi in contradictie cu invatatura si morala crestina ortodoxa. Optiunea sa politica se exprima prin vot.

2.

In conformitate cu Sfintele Canoane ale Bisericii Universale (6 Apostolic, 7 Sinodul IV Ecumenic, 10 Sinodul VII Ecumenic, 11 Sinodul local Cartagina), care stipuleaza ca printre indeletnicirile incompatibile cu slujirea si demnitatea clericului se numara si aceea de “a primi asupra sa dregatorii sau indeletniciri lumesti”, arhiereului, preotului, diaconului si monahului ii este interzis sa faca politica partinica, sa fie membru al unui partid politic, sa participe la campanii electorale, sa candideze si sa devina membru al Parlamentului. Cel care va incalca aceste reguli, precum si legamantul depus la hirotonie, se incadreaza in prevederile art.3, lit. “d” si “e” din „Regulamentul de procedura al instantelor disciplinare si de judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane”, avand de ales intre cariera politica si misiunea preoteasca. Abaterile de acest fel vor fi judecate in Consistoriile eparhiale.

3. In acelasi timp, Sfantul Sinod face un calduros apel catre liderii partidelor politice din Romania sa nu permita recrutarea de membri din randurile clerului si nici folosirea in scopuri politice a persoanelor, spatiilor, slujbelor si insemnelor bisericesti.
Sfantul Sinod ii asigura ca Biserica – pastrandu-si echidistanta fata de partide – va continua sa se implice in politica generala a tarii, contribuind – prin mijloace specifice – la apararea democratiei, a libertatii, a credintei in Dumnezeu, a independentei si integritatii Patriei, respingand orice forma de totalitarism comunist ateu, precum si orice forma de extremism.”

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.
Pe aceeaşi temă

14 Noiembrie 2012

Vizualizari: 806

Voteaza:

Biserica este neutra politic, dar nu indiferenta fata de problemele societatii romanesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE