Biserica Greaca isi serbeaza hramul

Pe data de 6 august cea mai veche biserica din Constanta, Biserica Greaca, isi serbeaza hramul, Schimbarea la Fata. Astfel, la ora 8.30, I.

P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va savarsi Sfanta Liturghie la aceasta biserica. Pana pe data de 9 august la aceasta biserica vor sta spre inchinare moastele Sfantului Apostol Andrei, aduse de la manastirea Pestera Sf. Andrei.

Constructia bisericii a inceput in anul 1865 si s-a terminat in anul 1867, la baza ei stand firmanul de construire dat de catre Sultanul Abdul Aziz. Cladirea, in forma dreptunghiulara, nu are turle, intrucat era prevazut in mod expres in aprobare, ca bisericile crestine din Imperiul Otoman sa nu fie mai inalte decat moscheele musulmane. Pictura bisericii a fost executata de un renumit pictor aghiograf de la Muntele Athos.

Pe 23 noiembrie 1878, in aceasta biserica, in prezenta locuitorilor orasului Constanta s-a facut primul Te-Deum de multumire pentru victoriile ostasilor romani in luptele de cucerire a independentei nationale (1877) de la Plevna, Vidin, Rahova precum si pentru revenirea Dobrogei la Tara Mama.

In anul 1954 biserica a fost declarata „Monument istoric” si inclusa pe lista de „Patrimoniu National si Cultural”. Datorita lipsei fondurilor si a starii de degradare, membrii Comunitatii Elene au cerut aprobarea Patriarhiei Romane ca lacasul de cult sa treaca in administrarea Bisericii Ortodoxe Romane. In anul 1974, Patriarhia Romana a aprobat includerea bisericii parohiale cu patrimoniu si enoriasi in cadrul Arhiepiscopiei Tomisului si a Dunarii de Jos. Pictura, refacuta de catre pictorul Nicolae Radu, a fost sfințita in anul 1991.

Biserica „Schimbarea la Fata” mai serbeaza doua hramuri: 27 august – Sfantul Fanurie si 30 noiembrie – Sfantul Andrei. Slujbele se savarsesc atat in limba romana cat si in limba greaca.

Schimbarea la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos este sarbatoarea in care Mantuitorul Si-a schimbat in mod minunat chipul fetei Sale, pe muntele Taborului, in prezenta a trei dintre ucenicii Sai: Petru Ioan si Iacov. Datele istorice spun ca sarbatoarea isi are originea in momentul sfintirii unei biserici zidite de Sfanta imparateasa Elena, pe muntele Taborului, in secolul IV. Atestarea documentara a sarbatorii apare in prima jumatate a secolului V. In secolul VIII, odata cu generalizarea acestui praznic, Sfantul Andrei Criteanul compune o predica la Schimbarea la Fata, iar Sfintii Ioan Damaschin si Cosma au compus imne religioase in cinstea sarbatorii.


Biroul de Comunicare

.

04 August 2014

Vizualizari: 686

Voteaza:

Biserica Greaca isi serbeaza hramul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE