Biserica din lemn a Manastirii Nicula ar putea deveni monument istoric

Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Cluj va demara procedurile pentru clasarea bisericii din lemn a Manastirii Nicula ca monument istoric. Bisericuta actuala a fost construita din barne de stejar in anul 1770, in stil traditional maramuresean, fiind stramutata din satul Top – Bistrita-Nasaud. Specialistii spun ca procesul de includere a locasului in lista monumentelor istorice nu va fi unul dificil, reusindu-se astfel punerea la adapost a bisericii si ferirea de degradari. In acest sens, Directia pentru Cultura va trimite o instiintare Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, sub jurisdictia careia se afla.

Pe langa clasarea bisericii din lemn a Manastirii Nicula ca monument istoric, Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Cluj planuieste pentru acest an reabilitarea altor biserici – monumente istorice, intre care biserica din Aschileul Mic, a carei picturi interioare va fi restaurata, iar lemnul va fi tratat, a declarat seful DCCPN Cluj, Leonard Horvath: „O mare parte din bisericile din lemn sunt monument istoric.

Am ajutat sa primeasca finantare in 2011 biserica din Aschileul Mic, o biserica din lemn din secolul al XVIII-lea, pentru reabilitarea picturii interioare si tratarea lemnului. Din cate stiu, la momentul acesta s-a si semnat contractul de finantare, iar anul acesta vor putea incepe lucrarile. Se va face o expertiza si, probabil, bugetul va trebui completat ulterior, noi vom sprijini proiectul pana la final”.

In prezent, Directia pentru Cultura elaboreaza, in colaborare cu Consiliul Judetean Cluj, strategia culturala a judetului, parte importanta a strategiei fiind bisericile, cladirile de patrimoniu, obiectele de patrimoniu, seminariile. Preotii parohi vor fi sprijiniti sa elaboreze documentatia si se vor organiza workshop-uri cu mesterii care se ocupa de reabilitarea cladirilor monumente istorice.

Sursa:radiorenasterea.ro

.

08 Martie 2011

Vizualizari: 979

Voteaza:

Biserica din lemn a Manastirii Nicula ar putea deveni monument istoric 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE