Biserica din Lipova a primit vesmant de har si binecuvantare

In Duminica a VI-a dupa Inviere, Preasfintitul Ioachim Bacauanul a oficiat Slujba de sfintire a Bisericii „Sfintii Imparati Constantin si Elena”, din Parohia Lipova, Protopopiatul Bacau.

Preotii si credinciosii din comuna si din parohiile apropiate au intampinat ierarhul, dupa traditia mostenita de veacuri, cu flori, paine si sare.

Noul lacas de cult, ridicat cu sprijinul Primariei Lipova, al Secretariatului de Stat pentru Culte si, in principal, al credinciosilor parohiei, a primit ca ocrotitori, la momentul tarnosirii, si pe Sfintii martiri brancoveni: Sfantul voievod Constantin Brancoveanu cu cei patru fii ai sai, Constantin, Stefan Radu si Matei, si sfetnicul Ianache, care sunt cinstiti anul acesta in mod deosebit in Patriarhia Romana, la implinirea a 300 de ani de la martirajul lor.

In cadrul Sfintei Liturghii, a fost hirotonit in treapta de preot Parintele Diacon Mihai Florin Mocanu, pe seama Parohiei „Sfantul Nicolae”, Racaciuni, Protopopiatul Sascut.

Pentru ravna si buna coordonare a lucrarilor de zidire a Bisericii „Sf. Imp. Constantin si Elena”, Lipova, Preacucernicul Parinte paroh Petru Balaita a fost hirotesit, primind rangul onorific de iconom-stavrofor, iar credinciosilor ce s-au implicat in construirea edificiului eclesial le-au fost oferite distinctii de vrednicie.

Preasfintitul Parinte Episcop Ioachim Bacauanul, referindu-se la evenimentul sfintirii bisericii, a marturisit intre altele: „La acest moment de sarbatoare am trait clipe emotionante, clipe de bucurie, pentru ca o noua poarta catre cer a fost consacrata astazi. Dupa o jertfa, o daruire totala, o cruce pe care ati purtat-o timp de zece ani, alaturi de parintele Petru Balaita, ati reusit sa va inscrieti in randul ctitorilor de lacasuri sfinte, alaturandu-va prin efortul dumneavoastra mosilor si stramosilor, care au lasat un semn al identitatii lor prin lacasurile pe care le-au ridicat, prin troitele cu care au bornat cararile, prin credinta pe care au marturisit-o si au stiut sa o lase fiilor si nepotilor, pentru ca acestia sa o transmita urmasilor nealterata.”

La acest moment de sarbatoare au fost prezenti si doi dintre slujitorii care au pastorit o vreme pe credinciosii din Parohia Lipova: Pr. Ioan Plescau – paroh al parohiei „Sf Dumitru”, Bacau - si Pr. Ciprian Marius Closca – paroh al Parohiei „Sfintii Voievozi”, Izvoare-Bacau.

In cuvantul sau, Parintele Protopop Costica Busuioc a facut o scurta incursiune in istoria locului si a celor doua lacasuri de cult, cel de lemn cu hramul „Buna Vestire” si cel nou, de zid, „care a primit vesmant de har si binecuvantare prin sfintirea savarsita de catre ierarh”. „Daca in zece ani ati muncit, v-ati jertfit sa vedeti acest vis implinit, aveti datoria sfanta sa fiti in continuare alaturi de parintele dumneavoastra, sa impliniti rostul acestei zidiri, de a va regasi in comuniune de rugaciune in fiecare sarbatoare, cand se jertfeste in chip nesangeros, in Sfanta Liturghie, Hristos Arhiereul Cel vesnic.” - a mai spus parintele protopop.

La final, Pr. Petru Balaita a dat glas sentimentelor de pretuire si multumire fata de toti cei care l-au inconjurat si incurajat sa duca la bun sfarsit proiectul ridicarii acestei biserici.

Sursa: epr.ro

.

26 Mai 2014

Vizualizari: 698

Voteaza:

Biserica din Lipova a primit vesmant de har si binecuvantare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE