Biserica Nasterii Domnului din Betleem va fi restaurata complet in 2020

Firma care restaurează unul dintre cele mai sfinte locuri ale creștinătății – Biserica Nașterii Domnului din Betleem – susține că s-a depășit jumătatea lucrărilor la proiectul estimat la 14 milioane de euro, transmite AP.

Piacenti SpA, o firmă de conservare din orașul toscanez Prato, a câștigat contractul pentru restaurarea locului biblic al Nașterii Domnului Iisus Hristos și a început lucrările în anul 2013 alături de muncitori palestinieni.

Repararea a devenit necesară după ce UNESCO a considerat situl în pericol din cauza acoperișului și grinzilor de lemn afectate, precum și din cauza acoperirii mozaicului vechi de secole cu ceară și fum.

Directorul general al firmei Piacenti, Giammarco Piacenti, a afirmat luni, 9 ianuarie, că această lucrare reprezintă o încununare a întregii activități de restaurare și că restauratorii „ating cerul cu mâna”.

Până acum, momentul culminant a fost descoperirea unui mozaic reprezentând un înger, care a fost acoperit de tencuială în urma unui cutremur din anii 1830. Îngerul – al șaptelea dintr-o serie de îngeri îndreptați către locul Nașterii – a ieșit la iveală după ce restauratorii au observat o schimbare de culoare a tencuielii prin camerele termografice utilizate.

„Am început căutările și apoi a apărut primele plăci de mozaic. Curând un val de euforie i-a cuprins pe toți restauratorii”, a spus Piacenti. „Aceasta a fost o descoperire frumoasă”.

Biserica Nașterii a fost construită prima dată de Sfânta Împărăteasă Elena în secolul 4. Reconstruită în secolul 6, această biserică reprezintă un loc de pelerinaj important pentru creștinii din întreaga lume.

Restaurarea, estimată de Piacenti la 14 milioane de euro, a progresat cu ajutorul fondurilor venite din partea unor țări și donatori, în special din diaspora palestiniană. Cu toate acestea, Piacenti a estimat că va fi necesară suplimentarea fondurilor cu încă 5 milioane de euro.

Prima fază a procesului de restaurare a presupus înlocuirea tavanului și a ferestrelor. Actualmente se lucrează la refacerea rețelei electrice. Finalizându-se deja mai mult de 60% din lucrare, fazele finale includ restaurarea coloanelor și a pavajului. Se așteaptă ca lucrările să fie încheiate în anul 2020, când Betleemul va fi declarat capitala culturală a lumii arabe, a spus Giammarco Piacenti pentru Associated Press.

Aurelian Iftimiu

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

16 Ianuarie 2017

Vizualizari: 601

Voteaza:

Biserica Nasterii Domnului din Betleem va fi restaurata complet in 2020 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE