Biserica din Opriseni va fi sfintita

Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va resfinti maine, 12 iulie 2014, Biserica „Sfintii Mihail si Gavriil“ a Parohiei Opriseni, Protopopiatul Iasi 2, judetul Iasi.

Biserica Parohiei Opriseni, Protopopiatul Iasi 2, va fi sfintita maine, 12 iulie 2014, de IPS Parinte Mitropolit Teofan. Inaltpreasfintia Sa va sosi in aceasta parohie la ora 8:00, iar apoi va oficia slujba de sfintire.

In continuare, se va savarsi Sfanta Liturghie, la finalul careia vor fi acordate distinctii celor care au sprijinit lucrarile de reparatie si infrumusetare la sfantul locas ocrotit de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Biserica din Opriseni a fost ctitorita in anul 1857 de arhimandritul Anania, strajuind satul Opriseni timp de 165 de ani. In anul 2007, prin grija enoriasilor si a parintelui paroh Florin Stirbu, dar in mod special a domnului Gheorghe Mihailescu, au fost demarate o serie de lucrari de consolidare. S-a inceput prin consolidarea exteriorului sfantului locas, precum si a acoperisului si s-a continuat la interior. La finalul acestor lucrari, in anul 2009, au fost initiate procedurile pentru pictarea bisericii in tehnica acrilica. De asemenea, in tot acest timp s-a achizitionat mobilierul si s-au montat policandre noi. „Anul trecut, parohia noastra a propus sa-l invite pe Inaltpreasfintitul Parinte Teofan sa oficieze slujba de sfintire a bisericii noastre. Acest moment va avea loc dupa un efort depus in ultimii sapte ani. De la anul 1857 nu s-a gasit o dovada ca aceasta biserica a fost sfintita de un ierarh. In istoric apare ca arhimandritul Anania, care era egumenul Manastirii Golia, a primit de la Mitropolitul Calinic Miclescu ascultarea de a merge sa sfinteasca aceasta biserica. Este pentru prima data cand un ierarh, in situatia de fata IPS Parinte Mitropolit Teofan, vine in parohia noastra. Prin slujba de sfintire, locasul de inchinaciune din Chiperesti isi recapata numele si identitatea pe care nu a avut-o timp de peste 160 de ani. Fondurile necesare pentru reabilitarea bisericii din Opriseni au provenit in mod special de la domnul Gheorghe Mihailescu, fiu al satului, de la enoriasii parohiei, precum si de la alti donatori“, a spus pr. paroh Florin Stirbu.


Constantin Ciofu
Sursa: doxologia.ro

.

11 Iulie 2014

Vizualizari: 571

Voteaza:

Biserica din Opriseni va fi sfintita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE