Biserica Ortodoxa Romana solidara cu sinistratii

Urmare Apelului Patriarhiei Romane la rugaciune si solidaritate crestina cu cei afectati de inundatiile din nord-estul tarii (30 iunie 2010), ierarhii, preotii, monahii si credinciosii Bisericii Ortodoxe Romane din tara si strainatate organizeaza colecte de bani si bunuri materiale pentru ajutorarea familiilor sinistrate.

Pana in prezent, prin intermediul sectoarelor social-filantropice ale Arhiepiscopiei Iasilor, Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor si Arhiepiescopiei Romanului si Bacaului, sub coordonarea Biroului de asistenta sociala al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, eparhii si parohii din Patriarhia Romana au distribuit familiilor sinistrate cu sprijinul preotilor parohi din localitatile afectate sute de tone de alimente neperisabile, paine, cozonaci, dulciuri, apa minerala, cereale, cartofi, imbracaminte, mobilier, aparatura electrocasnica, materiale de constructie si alte bunuri de stricta necesitate.

Imediat dupa revarsarea nemiloasa a apelor, Arhiepiscopia Iasilor a oferit un prim ajutor familiilor sinistrate din localitati afectate de inundatii din judetele Iasi, Neamt si Botosani. O atentie speciala a fost acordata ajutorarii sinistratilor din orasul Dorohoi, judetul Botosani, localitatea cea mai afectata de inundatii din aceasta Arhiepiscopie. Mai multe familii ramase fara adapost continua sa fie gazduite la caminul seminarului teologic ortodox din Dorohoi pana cand locuintele lor distruse de revarsarea apelor vor fi refacute.



Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor reconstruieste in prezent 28 de case la Dornesti si alte 10 locuinte in Zamostea si Zvoristea, localitatile cele mai afectate de inundatii din judetul Suceava.

Arhiepiscopia Romanului si Bacaului a venit in sprijinul sinistratilor din parohiile eparhiei cu alimente neperisabile, apa, imbracaminte si materiale de constructie, o atentie speciala fiind acordata situatiei grave din comuna Sanduleni, judetul Bacau.

Arhiepiscopia Dunarii de Jos a oferit adapost si doua mese pe zi, timp de doua saptamani, celor peste 800 de jandarmi si militari care au consolidat digurile pe Dunare si raurile Siret si Prut.

Pana la data de 9 august 2010, in conturile pentru sinistrati ale Patriarhiei Romane deschise la Banca Comerciala Romana, filiala Sector 4, Bucuresti,
RO54RNCB0075004895030091(Lei),
RO27RNCB0075004895030092(Euro),
RO97RNCB0075004895030093(USD),
au fost depuse pentru inceput de catre persoane fizice, parohii si alte persoane juridice contributii in valoare totala de peste 400.000 lei.

Ca urmare, in sedinta de lucru a Permanentei Consiliului National Bisericesc din 5 august 2010, s-a hotarat repartizarea a 300.000 de lei, dupa cum urmeaza: catre Arhiepiscopia Iasilor (100 000 lei), catre Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor (100 000 lei) si catre Arhiepiscopia Romanului si Bacaului (100 000 lei), pentru continuarea lucrarilor de reconstructie sau reparatie a caselor afectate de inundatii si pentru ajutorarea familiilor sinistrate.

La finalizarea colectei de bani, sumele adunate de parohiile ortodoxe din tara si strainatate vor fi depuse prin intermediul centrelor eparhiale in cele trei conturi ale Patriarhiei Romane, mentionate mai sus. Ulterior, sectorul social-filantropic al Patriarhiei Romane va distribui sumele colectate pentru continuarea ajutorarii familiilor sinistrate in urma prezentarii situatiei concrete a pagubelor materiale de catre eparhiile din zonele afectate de inundatii.

In sedinta de lucru a Sfantului Sinod de la sfarsitul lunii octombrie 2010, pe baza informarilor din partea eparhiilor ortodoxe romane din tara si strainatate, va fi prezentata si, apoi, data publicitatii situatia exacta a ajutorului financiar si material acordat sinistratilor de catre clerul si credinciosii Bisericii Ortodoxe Romane in urma inundatiilor de anul acesta.


Patriarhia Romana multumeste tuturor celor care au raspuns deja sau urmeaza sa dea curs apelului la solidaritate crestina cu familiile afectate de inundatii in anul 2010, mai ales in nord-estul Romaniei.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

16 August 2010

Vizualizari: 510

Voteaza:

Biserica Ortodoxa Romana solidara cu sinistratii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE