Biserica din satul ilfovean Posta a fost tarnosita

Credincioșii din Parohia „Sfântul Gheorghe”-Cernica, din satul Poșta, Protopopiatul Ilfov Sud, se pot ruga începând de sâmbătă, 3 octombrie, într-o nouă biserică. Locașul de cult a fost târnosit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Slujba de târnosire a Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Cernica din satul Poşta, comuna Cernica, a fost precedată de Sfânta Liturghie, săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pe un podium amenajat în fața locașului de închinare. În soborul de slujitori au fost pr. Romică Macovei, protoiereul Protopopiatului Ilfov Sud, și preoţi de la parohiile ilfovene vecine. După săvârșirea slujbei de târnosire a bisericii, închinate Sfinților Mari Mucenici Gheorghe, Purtătorul de biruință, și Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că biserica este locul unde oamenii sunt chemați să dobândească mântuirea, adică unirea omului cu Dumnezeu, precum arată cele trei Sfinte Evanghelii din cadrul slujbei de târnosire care sunt rostite în timpul procesiunii și târnosirii exterioare a locașului de cult, deoarece Biserica este singura care poate dărui iertarea păcatelor, condiție fără de care nimeni nu se poate mântui. În Biserică, a mai spus Preafericirea Sa, omul credincios este fericit, fiindcă, rugându-se și săvârșind binele, primește arvuna vieții veșnice din Împărăția cerurilor prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. De aceea, a subliniat Patriarhul României, „sufletul nemuritor al omului, unit cu Dumnezeu, înseamnă viață, iar sufletul despărțit de Dumnezeu înseamnă moarte spirituală”.

Biserica nu este numai „laborator al învierii” sau „anticameră a Împărăției cerurilor”, unde omul credincios se pregătește pentru viața cerească, ci și „poartă a cerului” pentru cei vii și cei trecuți la Domnul, datorită comuniunii de iubire manifestată prin rugăciune. „Aceasta este taina Bisericii: o comuniune de iubire mai tare decât moartea.

Rugăciunea este singura iubire mai tare decât moartea, pentru că îi pomenim în rugăciune și pe cei adormiți, cei care au murit în credință, în nădejdea învierii. Biserica este o taină mare a iubirii Preasfintei Treimi, care adună popoare diferite din timpuri diferite în iubirea Preasfintei Treimi și, în același timp, Biserica are prin rugăciune o iubire mai tare decât spațiul, timpul și moartea care separă”, a mai explicat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La final, Preafericirea Sa a felicitat comunitatea parohiei și pe binefăcătorii noului locaș de cult și, în semn de prețuire, a acordat Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni primarului comunei Cernica, Gelu Apostol; Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur” cu medalie preotului paroh Iustinian Guțea, senatoarei Gabriela Vrânceanu-Firea, președintelui Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, fostului președinte al CJ Ilfov, Cristache Rădulescu, viceprimarului Florin Vasile, secretarei Carla Vali-Smoacă și fostului viceprimar al comunei Cernica, Marian Nica. Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Dimitrie cel Nou a fost acordată directorului firmei care a construit biserica, Ilie Mihai, Consiliului parohial și Consiliului local Cernica, iar distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului, fostului prefect al judeţului Ilfov, Speranța Cliseru, avocatei Carmen Drăjneanu și Comitetului parohial. De asemenea, o cruce de binecuvântare și mai multe cărți liturgice și duhovnicești au fost dăruite Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Cernica. În semn de mulțumire, Consiliul local a conferit Patriarhului României titlul de cetăţean de onoare al comunei Cernica, iar din partea comunității parohiale, Preafericirea Sa a primit coșuri cu flori.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a hirotonit în diacon pe teologul Nicolae Doru Sevastre, director artistic al Televiziunii TRINITAS, pe seama Catedralei Mitropolitane „Sfântul Spiridon”-Nou din Capitală. În cursul zilei de sâmbătă, potrivit tradiției Bisericii Ortodoxe Române, bărbați și femei s-au închinat în Sfântul Altar. Noua biserică a Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Cernica din satul Poşta, comuna Cernica, a fost construită începând cu anul 2007.

Ioan Bușagă

Sursa: ziarullumina.ro

05 Octombrie 2015

Vizualizari: 522

Voteaza:

Biserica din satul ilfovean Posta a fost tarnosita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE