Biserica severineana Sfantul Dumitru isi serbeaza patronul spiritual

In fiecare an, pe 26 octombrie, Biserica Ortodoxa serbeaza pe Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir.

Cu acest prilej, mai multe parohii din Eparhia Severinului si Strehaiei isi cinstesc sfantul protector.

In Drobeta Turnu Severin, la biserica “Sf. Dumitru”, cunoscuta si ca ,,biserica din cimitir”, se fac ultimele pregatiri pentru praznuirea patronului spiritual sub ocrotirea careia a fost incredintata.

Parintele paroh Vasile Ghitan face o deosebita poftire tuturor credinciosilor severineni sa participe in duh de rugaciune la comuniunea euharistica din cadrul Sfintei Liturghii ce va fi savarsita sambata, 26 octombrie, precum si la slujba parastasului pentru sufletele celor adormiti in Domnul.

Scurt istoric al bisericii

Biserica a fost zidita in anul 1873 de Joita Chintescu, in memoria unicului fiu, decedat la numai 20 de ani. Fiind avariata in luptele ce s-au dat pe 10-11 noiembrie 1916, biserica a fost refacuta de Ghita Efta Bejan, veteran din razboiul din anul 1877, care a reparat toate stricaciunile din interior si exterior, impodobind sfantul locas cu pictura noua. Aceste reparatii au fost facute si in memoria pomenirii bravilor eroi, morti cu arma in mana pe campia din jurul bisericii si a orasului.

Pana in anul 1976 a fost folosita ca si capela de cimitir de catre toate bisericile din oras, cand P.F. Parinte Patriarh Teoctist Arapasu, pe atunci Mitropolit al Olteniei a transformat-o in biserica parohiala.

Sursa: episcopia-severinului.ro

.

25 Octombrie 2013

Vizualizari: 760

Voteaza:

Biserica severineana Sfantul Dumitru isi serbeaza patronul spiritual 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE