Biserici si manastiri cu hramul Sfintilor Epictet si Astion

Astazi, in Biserica Ortodoxa sunt praznuiti Sfintii Mucenici Epictet si Astion, cei mai vechi martiri de pe teritoriul tarii noastre despre care stim mai multe detalii din vietile lor. Ei au patimit in cetatea Halmyris, in timpul persecutiei imparatului pagan Diocletian.

'Sfanta Liturghie este oficiata pe un podium special amenajat de un sobor de arhierei, respectiv Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Inaltpreasfintitul Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, Preasfintitul Lucian, Episcopul Caransebesului, si ierarhul nostru, Preasfintitul Visarion. Slujba hramului a inceput de aseara cu slujba de Priveghere', a precizat parintele staret al Manastirii Halmyris, ieromonahul Iov Archiudean, dupa cum ne informeaza 'Ziarul Lumina'. Manastirea Halmyris se afla in partea de nord-est a Dobrogei, la 2,5 km de localitatea Murighiol. Halmyris a fost o veche cetate unde a existat un centru episcopal distrus in timpul unei invazii barbare, in a doua jumatate a secolului al VII-lea. Moastele martirilor Epictet, preotul, si Astion, monahul, au fost ingropate in cripta bazilicii episcopale din Halmyris si au fost descoperite abia in urma sapaturilor arheologice din luna august 2001. In apropierea ruinelor se ridica acum o manastire. Sfintii Mucenici Epictet si Astion sunt ocrotitorii bisericii Manastirii Capidava din Arhiepiscopia Tomisului. Aseara, Inalt Preasfintitul Arhiepiscop Teodosie a savarsit Vecernia, informeaza Biroul de presa si comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului. Piatra de temelie a Manastirii Capidava a fost pusa in anul 2009. Lucrarile construirii manastirii au fost sprijinite de obstea monahala a Manastirii 'Sfantul Ioan Casian'. Aici s-au descoperit oseminte de sfinti martiri.

Hram la capela cimitirului Izvorul Nou

Astazi, este hram si la capela cimitirului Izvorul Nou din Bucuresti. Sfanta Liturghie este oficiata pe un podium amenajat langa lacasul de cult de un sobor de preoti. Lucrarile de constructie a capelei au inceput in anul 2006 si s-au terminat in anul 2009. Desi capela de cimitir, credinciosii din imprejurimi participa in numar mare in fiecare duminica si la sarbatori la Sfanta Liturghie. Sfintii Mucenici Epictet si Astion s-au invrednicit cu darul facerii de minuni. De aceea, acesti sfinti sunt ocrotitorii celor aflati in nevoi trupesti sau spirituale. Astfel, capela Centrului medico-social 'Sfantul Luca', institutie medicala diferita de Spitalul 'Sfantul Luca', are hramul inchinat Sfintilor Mucenici, doctori fara de arginti, Epictet si Astion. Parintele Mihai Liviu Dinu savarseste slujbele religioase in capela amenajata in sala de mese a unitatii medicale. El este primul preot al acestei capele care a fost infiintata in anul 2009.

Sursa: basilica.ro

08 Iulie 2011

Vizualizari: 738

Voteaza:

Biserici si manastiri cu hramul Sfintilor Epictet si Astion 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE