Bisericile Acoperamantului Maicii Domnului

Biserica Ortodoxa face astazi pomenirea Acoperamantului Maicii Domnului. Tot in aceasta zi, Biserica noastra ii pomeneste pe Sf. Cuviosi Iosif si Chiriac de la Bisericani. Mai multe manastiri si biserici se afla in sarbatoare.

Manastirea Bisericani din judetul Neamt isi cinsteste astazi ocrotitorii.

Paraclisul acestei asezari monahale este inchinat Acoperamantului Maicii Domnului, iar biserica mare, aflata in constructie, este ocrotita si de Sf. Cuv. Iosif si Chiriac de la Bisericani. Aseara a avut loc slujba Privegherii, iar astazi programul liturgic va continua cu slujba Aghezmei, Taina Sfantului Maslu, Acatistul Acoperamantului Maicii Domnului si Sfanta Liturghie. La final, preotii si credinciosii vor merge in procesiune la pestera Sfantului Cuv. Chiriac, unde se va oficia Acatistul Sfintilor Cuviosi Iosif si Chiriac.

Tot astazi isi serbeaza hramul Biserica „Acoperamantul Maicii Domnului“ a Manastirii Hadambu, ridicata incepand cu anul 1996, prin osardia si vrednicia protos. Nicodim Gheorghita, staretul manastirii.

Hram va fi astazi si la Biserica „Acoperamantul Maicii Domnului“ a Spitalului Clinic de Recuperare din Iasi. Aseara s-a oficiat Vecernia unita cu Litia si Acatistul Acoperamantului Maicii Domnului. „Am oferit 250 de pachete cu alimente atat pentru credinciosii care au participat la slujba, cat si pentru bolnavii internati in spital. In aceasta dimineata se va savarsi slujba Aghezmei care va fi urmata de Sfanta Liturghie“, a declarat pr. misionar de caritate Vasile Hilitanu. Lucrarile de constructie la Biserica „Acoperamantul Maicii Domnului“ au inceput in anul 1992, iar in 1994 a fost sfintit sfantul altar. In anii ce au urmat s-a continuat dotarea sfantului lacas cu mobilier si inzestrarea acestuia cu pictura. In anul 2006 a fost sfintita pictura de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, pe vremea arhipastoririi ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina, alaturi de alti ierarhi ai Bisericii noastre.

Sarbatoare la capela Azilului de Copii Galata

Capela „Acoperamantul Maicii Domnului“ a parohiei „Sf. Imp. Constantin si Elena“ din cartierul iesean Galata isi serbeaza astazi hramul. Aseara a fost oficiata slujba Vecerniei unita cu Litia, iar in aceasta dimineata se vor savarsi Utrenia si Sfanta Liturghie. Biserica „Acoperamantul Maicii Domnului“ se afla in incinta Azilului de Copii Galata si a fost construita in anul 1850 pentru batranii internati in spitalul de atunci. In anul 1948 capela a fost inchisa, incaperea fiind transformata in magazie, iar sfantul altar in morga. „Dupa 1990, sfantul lacas a fost refacut pe cheltuiala credinciosilor din parohia Galata, sub coordonarea parintelui Ion Carciuleanu. Resfintirea a avut loc in anul 1994 si a fost savarsita de PF Parinte Patriarh Daniel, in vremea aripastoririi ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, si de PS Calinic Botosaneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. Din anul 1996, aceasta capela a fost folosita ca spatiu liturgic pentru credinciosii din parohia «Sf. Imp. Constantin si Elena» - Galata din Iasi, dupa ce Manastirea Galata a reintrat in circuitul manastiresc. In anul 2003, cand s-a reusit finalizarea demisolului noii biserici parohiale, sfintele slujbe au inceput sa fie oficiate aici“, a spus pr. paroh Gheorghe Manole.

Sarbatoare va fi astazi la biserica parohiei Burdujeni, Protopopiatul Suceava 1, la Manastirea „Acoperamantul Maicii Domnului“ - Dorna Arini, judetul Suceava, precum si la Schitul Oneaga al Manastirii Sihastria Voronei din judetul Botosani. (Constantin Ciofu)

Sursa:mmb.ro

.

01 Octombrie 2010

Vizualizari: 1581

Voteaza:

Bisericile Acoperamantului Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE