Bisericile de lemn din nordul Vrancei


Bisericile de lemn din nordul Vrancei


Pe Valea Berheciului se afla cea mai inalta biserica de lemn din toata Vrancea, iar pe Valea Domositei gasim cea mai veche biserica de lemn din sudul Moldovei

 

Pentru acest sfarsit de saptamana va recomandam o incursiune in partea de nord a judetului pentru a vizita o zona mai putin cunoscuta. In primul rand mergem pe Valea Berheciului, in satul Largaseni, comuna Corbita, pentru a vizita cea mai inalta biserica de lemn din Vrancea, ridicata de familia boierului Gavrila Conachi intre anii 1759 - 1760. De altfel, ctitorul a fost inhumat initial in pridvorul bisericii, de unde a fost dus, ulterior, la Manastirea Agapia. Fiind o constructie a unei familii boieresti, biserica impresioneaza in primul rand prin dimensiunile neobisnuite pentru bisericile din Vrancea, dominand satele dimprejur. In fostul Ocol al Berheciului, pe mosia Largasenilor, se tineau anual sase iarmaroace, pe timpul domnitorului Alexandru Scarlat Calimachi.

Langa biserica a fost ridicat un turn-clopotnita din lemn pe un fundament inalt de piatra cioplita, ce creeaza un complex bisericesc caracteristic asezamintelor bisericesti construite de boierii romani. Intre 1886 - 1940 biserica a fost inchisa si in timpul celui de-al doilea razboi mondial a fost restaurata, inlocuindu-se lemnul distrus. Impresionanta prin dimensiuni si vechime, biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" din Largaseni, ctitorie a boierului Gavrila Calimachi, are nevoie de reparatii pentru a fi salvata, intrucit este una din constructiile reprezentative din secolul al XVIII-lea.

Biserica din Anghelesti va fi adusa la Focsani

Tot in aceasta parte a judetului gasim biserica "Sfintul Gheorghe", cunoscuta sub numele de Schitul Anghelesti sau Schitul Calugaresc, din satul Anghelesti, comuna Ruginesti. Ridicata in prima jumatate a secolului al XVII-lea, initial a fost lacas de cult pentru schitul omonim, dar si biserica pentru locuitorii satului Anghelesti. Cu timpul, schitul a fost desfiintat si asezamantul a devenit biserica parohiala. Fiind o constructie de lemn, edificiul poarta marca scurgerii timpului. Situata intr-o zona mai putin studiata, asezamantul este reprezentativ pentru arta religioasa din aceasta zona a fostului judet Putna si prezinta elemente caracteristice ale artei populare si arhitecturii romnesti din secolul al XVII-lea. Din "Pisania" Bisericii, sapata pe ancadramentul usii, descoperim data unei rectitorii a asezamantului in timpul domnitorului Scarlat Grigore Ghica, pe la jumatatea secolului al XVIII-lea. Aflata la 8 km de Adjud, biserica monument istoric de la Anghelesti merita osteneala celor aflati in trecere pe drumul national ce strabate Adjudul, pentru ca se numara printre cele mai vechi biserici de lemn din Vrancea si este una din constructiile reprezentative de pe Valea Domositei, dar si din sudul Moldovei.

Valentin MUSCA

 

Sursa: ziaruldevrancea.ro

 

.

15 Februarie 2008

Vizualizari: 1414

Voteaza:

Bisericile de lemn din nordul Vrancei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE