Botezul Domnului praznuit la Timisoara

Duminica, 6 ianuarie 2013, mii de credinciosi banateni au luat parte la slujbele religioase oficiate la Catedrala mitropolitana din Timisoara, in cinstea marelui praznic al Botezului Domnului. Sfanta Liturghie si Slujba de Sfintire Mare a Apei au fost savarsite de catre Preasfintitul Parinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, inconjurat de un numeros sobor de preoti si diaconi.

Ca in fiecare an, credinciosi de toate varstele au participat la slujba de Boboteaza de la catedrala timisoreana, pentru a lua Agheasma cea Mare, sfintita in cadrul Sfintei Liturghii si pentru a o duce la casele lor.

In cuvantul de invatatura adresat celor prezenti, Preasfintitul Paisie Lugojanul a evidentiat cateva din intelesurile duhovnicesti ale praznicului. In acest sens, Ierarhul a aratat ca venirea Mantuitorului Hristos la raul Iordan reprezinta un act de profunda smerenie, caci Cel fara de pacat primeste botezul pocaintei de la Ioan, ca sa ne invete pe noi taina pocaintei, a marturisirii si a spalarii pacatelor prin cainta si lacrimi. Totodata, praznicul Botezului descopera mai luminat taina Preasfintei Treimi, caci pentru prima data ni se arata la Iordan cele trei persoane ale Preasfintei Treimi.

In finalul Sfintei Liturghii, dupa rugaciunea Amvonului, ierarhul, inconjurat de soborul de preoti si diaconi, a savarsit Sfintirea cea Mare a Apei. In cadrul slujbei au fost inaltate rugaciuni pentru ca lucrarea cea curatitoare a Treimii Celei mai presus de fire sa se pogoare peste apa si sa-i daruiasca ei “harul izbavirii si binecuvantarea Iordanului”. Dupa Sfintirea Apei, Preasfintia Sa a binecuvantat credinciosii, stropindu-i cu apa sfintita, mergand prin mijlocul lor, pana la iesirea din sfantul lacas, unde i-a binecuvantat pe toti cei aflati pe treptele catedralei. Dupa slujba, preotii slujitori au impartit credinciosilor prezenti Agheasma cea Mare si iconite cu praznicul Botezului, administratia Catedralei pregatind in acest an vase cu o capacitate de aproximativ 5.000 de litri de apa.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

.

07 Ianuarie 2013

Vizualizari: 756

Voteaza:

Botezul Domnului praznuit la Timisoara 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE