Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul, la Catedrala Patriarhala

La Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Denia Canonului celui Mare a fost oficiată luni, 23 martie 2015, începând cu ora 16:00, de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Sfântul Andrei ne învaţă pe toţi să avem nădejdea mântuirii
La finalul slujbei, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a arătat, printre altele, că Sfântului Andrei Criteanul a lăsat acest canon ca un testament sau ca un mare dar tuturor care iubesc pocăinţa şi vor să se apropie de Domnul.

„În primul rând acest canon este marcat de o mare şi autentică smerenie pe care trebuie să ne-o însuşim şi noi mai ales atunci când ne rugăm recunoscând în particular, dar şi în public asemenea marelui Pavel, dar şi asemenea Sfântului Andrei Criteanul: Cel dintâi dintre păcătoşi sunt eu! Pe lângă această smerenie, pe lângă această recunoaştere a limitelor noastre, Sfântul Andrei Criteanul ne învaţă pe toţi să avem nădejdea mântuirii; vorbeşte despre singurul care cunoaşte adâncul inimilor noastre, despre Dumnezu, singurul care poate ierta fărădelegile noastre, căruia noi trebuie să îi închinăm întreaga viaţa”, a spus Preasfinţia Sa.

Viaţa Sfintei Maria Egipteanca
În cadrul Deniei Canonului cel Mare s-a citit şi Viaţa Sfintei Maria Egipteanca, important document hagiografic şi duhovnicesc, scris de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului. Sfânta Maria Egipteanca a trăit în a doua jumătate a secolului al IV-lea și începutul celui de-al V-lea.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a evidenţiat viaţa ascetică trăită în pustie de către Sfânta Maria Egipteanca, o asceză aproape nemaintâlnită în toată istoria Bisericii. Ea aproape că nu mai trăia printre oameni, ci îi avea aproape pe îngeri, a mărturisit Preasfinţia Sa.

„Drept măritori creştini, la cele două mărturisiri pe care le-am ascultat în această seară, mărturisirea Sfântului Andrei Criteanul şi a lui Zosima consemnată de Patriarhul Ierusalimului Sofronie, trebuie să adăugăm şi mărturisirea noastră a fiecăruia, mărturisire care a început în Biserică odată cu recunoaşterea de către noi a păcatelor pe care le-am făcut, aşa cum le-am auzit amintite în Canonul Sfântului Andrei Criteanul, mărturisire care trebuie să continue în aceste zile de post şi care trebuie să se încheie sub epitrahilul duhovnicului. Sfântul Andrei Criteanul mărturisea că Dumnezeu este cunoscătorul inimilor şi El îi primeşte pe toţi cei care se întorc şi El are puterea să îi cureţe pe toţi cei care sunt bolnavi de lepra păcatului, doar El poate să ne cureţe dacă noi îi cerem acest lucru”, a mai spus Preasfinţia Sa.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul s-a citit, în patru părți, în primele zile ale Postului Mare. La Utrenia sau Denia din această seară, canonul a fost citit integral. Acest bogat și frumos imn liturgic de peste 250 de strofe este deodată meditație biblică și rugăciune de pocăință. Canonul Sfântului Andrei este un dialog al omului păcătos cu Dumnezeu și cu propria sa conștiință, luminată de citirea Sfintelor Scripturi.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

24 Martie 2015

Vizualizari: 544

Voteaza:

Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul, la Catedrala Patriarhala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE