'Cartile romanesti trec Dunarea'

Intre cele mai noi proiecte initiate de Asociatia „Vasiliada”, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei” se numara si campania „Cartile romanesti trec Dunarea”. Activitatea, initiata in luna aprilie a.c., se desfasoara in colaborare cu TVR Craiova, Inspectoratul Scolar Judetean Dolj si Librarie.net, in scopul de a veni in sprijinul copiilor si tinerilor care traiesc in comunitatea romaneasca din Vidin si resimt lipsa cartilor in limba romana.

Peste 1100 de carti au ajuns in comunitatile romanesti din Vidin-Bulgaria, prin intermediul campaniei „Cartile romanesti trec Dunarea”, activitate initiata de Asociatia „Vasiliada”. Demersul ONG-ului vine sa intareasca spiritul national si cultura romaneasca in randul celor care traiesc departe de tara. Titlurile distribuite surprind mai multe teme de interes cultural, spiritual, dar si elemente autentice din traditia poporului nostru. „A fost impresionant sa descoperim cat de atasati sunt copiii din Vidin de traditia, cultura si spiritualitatea romaneasca, astfel incat am ales impreuna cu partenerii nostri sa initiem aceasta campanie. Intentionam sa dezvoltam acest demers, astfel incat sa putem contribui concret cu servicii sociale si educative in limba romana pentru etnicii romani din Vidin”, a declarat parintele Adrian Stanulica, presedintele Asociatiei Vasiliada.

Mesajul Campaniei „Cartile romanesti trec Dunarea” a fost promovat de TVR Craiova prin intermediul programelor proprii, iar Jurnalul Regional TVR Craiova a difuzat saptamanal stiri despre comunitatea romaneasca din Vidin, precum si despre principalele actiuni, privind colectarea de carti, desfasurate in cadrul campaniei. „In luna ianuarie, echipa TVR Craiova ajungea la Vidin pentru a realiza un material in cadrul campaniei TVR1, “Stirile tale sunt la TVR”. In mod voluntar, cațiva profesori romani ii strang acasa sau la sediul Asociatiei Etnicilor Romani, in fiecare week-end, pe zecile de copii ce provin din familii romanesti, pentru a-i invata limba romana. Impresionati de povestea copiilor si a dascalilor lor, am hotarat demararea unei campanii de strangere de carti pentru a le veni in ajutor. Am avut cu totii sentimentul ca este o cauza pentru care merita sa incercam sa facem ceva in plus, fata de ceea ce presupune meseria noastra in mod obisnuit. Cred ca avem cu totii - cu atat mai mult noi, cei din televiziunea publica – datoria de a vorbi despre ei, de a misca opinia publica in legatura cu problemele lor”, a subliniat Mirela Giodea, Producator Executiv TVR Craiova.

Peste jumatate din carti, donate de elevii craioveni
Inspectoratul Scolar Judetean Dolj s-a alaturat campaniei, in calitate de partener. Astfel, in cadrul programului „Scoala Altfel”, profesorii de Religie au transmis elevilor craioveni mesajul campaniei, invitandu-i sa se implice voluntar in colectarea cartilor. „In cadrul orelor de Religie avem in vedere sa le dezvoltam elevilor sentimentul de responsabilitate si dragoste fata de semeni, iar initiativa Asociatiei Vasiliada le-a oferit posibilitatea de a cunoaste nevoile copiilor din Vidin si dorinta acestora de a continua sa invete limba romana, fata de care elevii nostri au raspuns cu bucurie si generozitate”, a declarat parintele Gheorghe Pirva, inspector la disciplina Religie in Inspectoratului Scolar Judetean Dolj.

Cartile vor fi folosite de catre copiii romani din Vidin care invata limba romana in cadrul unor cursuri organizate de Uniunea Etnicilor Romani din Bulgaria, cu ajutorul a doi profesori pensionari, care isi dedica timpul pentru a cultiva copiilor dragostea fata de limba si literatura romana.



Gabriela Popescu
Sursa: mitropoliaolteniei.ro
 

.

02 Iunie 2014

Vizualizari: 598

Voteaza:

'Cartile romanesti trec Dunarea' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE