Catedrala Episcopala din Giurgiu si-a sarbatorit cel de-al doilea Ocrotitor

Luni, 25 aprilie,crestinii ortodocsi sarbatoresc A doua Zi de Pasti. Tot astazi se face si sarbatorirea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. Intrucat ziua de 23 aprilie, inchinata cinstirii sfantului, a coincis cu Sambata Mare din Saptamana Patimilor, sarbatoarea a fost mutata astazi. La Catedrala Episcopala „Adormirea Maicii Domnului” si „Sf. M.

Mc. Gheorghe” din Giurgiu, care astazi si-a sarbatorit cel de-al doilea hram, slujba Sfintei Liturghii a fost savarsita de Preasfintitul Parinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.Cu acest prilej, in curtea Catedralei, intr-un spatiu special amenajat, au fost asezate spre inchinare particele din moastele Sf. M. Mc. Gheorghe si Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului din biserica Parohiei Letca Noua. In cuvantul de invatatura, Intaistatatorul eparhiei noastre a vorbit despre valoarea Invierii Domnului nostru Iisus Hristos, care si-a asumat moartea de bunavoie pentru a ne deschide si noua intrarea in viața vesnica, in Imparația Sa. Astfel, sensul mortii s-a luminat odata cu Jertfa Mantuitorului si tristetea ei s-a transformat in bucuria Invierii, a biruintei Lui asupra pacatului si a diavolului. De asemenea, Preasfintia Sa a vorbit si despre viata pilduitoare a Sf. M. Mc. Gheorghe si despre jertfa pe care Sfantul o aduce lui Dumnezeu ca prinos de dragoste. Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este recunoscut de catre intreaga crestinatate ca fiind Purtatorul de biruinta, cel care, prin lupta sustinuta de dragoste, a reusit sa ofere, ca pretios exemplu de vietuire crestinatatii, insasi imaginea sa de biruitor, asa cum reiese si din minunata iconografie adusa ca prinos de cinstire a sa, a incheiat Preasfintitul Parinte.

Totodata, pentru aceasta zi au fost pregatite sute de pachete care au fost daruite in semn de pretuire credinciosilor prezenti la aceste manifestari religioase inchinate celui de al doilea ocrotitor al Catedralei Episcopale din Giurgiu. Aceasta impunatoare biserica a fost construita intre anii 1840-1852, in decursul timpului suferind cateva transformari majore. Constructie mareata, ce poarta in sine specificul arhitecturii bizantine caracterizat de linii drepte si arce de cerc rotunde, cu ziduri groase, stalpi patrati, ferestre mari si turle cu calote sferice, avand la vremea ridicarii aerul specific epocii in care s-a nascut, biserica zidita la jumatatea secolului al XIX-lea sufera unele transformari in prima jumatate a secolului al XX-lea. Sub arhipastorirea Preasfintitului Parinte Ambrozie, Catedrala Episcopala a intrat intr-un amplu proces de restaurare si infrumusetare, fiindu-i schimbata pardoseala cu placi de granit, iar acoperisul a fost invelit cu tabla de cupru. Sfantul locas a fost impodobit cu frumoase piese de mobilier sculptat, iar ferestrele au fost inlocuite cu unele noi de tip vitraliu, a fost restaurata catapeteasma si pictura interioara si au fost realizate ample lucrari de consolidare si restaurare a exteriorului. Toate aceste lucrari au fost incununate de momentul resfintirii acestei marete biserici in ziua de 23 aprilie 2010. Slujba de resfintire a fost savarsita de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, care a acordat Catedralei Episcopale si cel de al doilea hram, „Sf. M. Mc. Gheorghe”.


Sursa: episcopiagiurgiului.ro

 

.

26 Aprilie 2011

Vizualizari: 715

Voteaza:

Catedrala Episcopala din Giurgiu si-a sarbatorit cel de-al doilea Ocrotitor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE