Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, la 80 de ani de la sfintire

Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca a serbat astazi, in cea de-a 22-a duminica dupa Rusalii, 80 de ani de la sfintire. Cu acest prilej Sf. Liturghie a fost oficiata de IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei alaturi de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi. Alaturi de Inaltpreasfintia sa au slujit: PS Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, PS Visarion, Episcopul de Tulcea, PS Gurie al Devei si Hunedoarei, PS Macarie al Europei de Nord, PS Andrei Fagarasanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului si PS Episcop Vasile Somesanul.

Multime de credinciosi care au luat parte la slujba au putut asculta cuvantul de invatatura rostit de IPS Parinte Andrei.

Mitropolitul Clujului a vorbit despre consecintele in vesnicie ale faptelor noastre pamantesti: “Ca sa nu fim tristi ca si cei ce n-au nadejde, zice Sf. Ap. Pavel, ne incredintam din experienta lui, ca totusi, cu marea trecere nu se sfarseste totul. Apostolul Pavel care a fost rapit pana la al treilea cer si a avut o experienta aparte dupa ce s-a intors in a doua Epistola catre Corinteni 5,1 ne scrie: Stim ca daca acest cort, locuinta noastra pamanteasca, se va strica, avem zidire de la Dumnezeu, casa nefacuta de mana, vesnica in ceruri. De aceea si suspinam in acest trup, dorind sa ne imbracam cu locuinta noastra cea din ceruri”. Totodata IPS Andrei a amintit de evenimentul sfintirii Catedralei Mitropolitane, petrecut acum 80 de ani, in prezenta a numeroase oficialitati ale vremii, precum: Regele Carol al II-lea, Regele Mihai, Patriarhul Bisericii Ortodoxe de atunci, Miron Cristea si alti numerosi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane. “Era impunatoare, devenea un simbol al spiritualitatii romanesti din Transilvania si in data de 5 noiembrie 1933 a fost sfintita”, a adaugat referitor la Catedrala Mitropolitana IPS Parinte Andrei.

Pe parcursul Sfintei Liturghii au fost oficiate si doua hirotonii, de preot si diacon. La finalul slujbei soborul de ierarhi a oficiat un Parastas pentru Episcopul Nicolae Ivan si pentru ierarhii care i-au urmat. In incheiere, ierarhii veniti la Cluj au multumit IPS Parinte Andrei si au marturisit cateva din amintirile care ii leaga de Cluj si Catedrala Mitropolitana de aici.

Pentru implicarea sa in viata Bisericii, IPS Parinte Andrei i-a daruit prefectului judetului Cluj, dlui Gheorghe Vuscan, Crucea Transilvana.

Catedrala Mitropolitana a Clujului a fost construita intre anii 1923-1933 din initiativa si cu contributia deosebita a vrednicului de pomenire, Episcopul Nicolae Ivan.


Autor: Alexandra Anderes
Sursa: radiorenasterea.ro

 

.

03 Noiembrie 2013

Vizualizari: 773

Voteaza:

Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, la 80 de ani de la sfintire 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE