Ce este Agheasma Mare?

Cuvantul „agheasma” in limba greaca inseamna „apa sfintita”. Ca element fundamental al Creatiei, apa se foloseste la spalarea si curatirea fizica, dar este asociata si lucrarii de curatire spirituala, de indepartare a urmelor pacatului, informeaza TRINITAS TV.

„In Biserica savarsim doua feluri de Agheasma, Agheasma mare si Agheasma mica. Agheasma mica este cea curenta pe care o savarsim ori de cate ori nu avem apa sfintita. Agheasma mare o savarsim in ziua de Boboteaza si dupa cum arata randuielile liturgice din carțile de cult o savarsim si in ajunul Bobotezei.

Slujba este mare si mica si datorita marimii slujbei, dar si efectele sunt diferite”, a spus Pr. Prof. Dr. Nicolae Necula, Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

Agheasma mare se ia dimineata, pe nemancate, inaintea anafurei iar atunci cand credinciosul se impartaseste, dupa aceasta. Timpul cand se consuma este din Ajunul Bobotezei, pana la Odovania praznicului. Se poate lua Agheasma Mare si in situatii speciale, la recomandarea duhovnicului.

Potrivit traditiei, Agheasma mare este pastrata la loc de cinste in fiecare locuinta.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

05 Ianuarie 2014

Vizualizari: 3720

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE