Ceasurile Imparatesti la Catedrala Patriarhala

La Catedrala Patriarhala din Bucuresti s-a savarsit slujba Ceasurilor Imparatesti.

"Conform Tipicului bisericesc atunci cand Ajunul Bobotezei cade sambata sau duminica ziua de vineri devine aliturgica. Nu se savarseste niciuna dintre cele trei Liturghii ale Bisericii Ortodoxe, iar Ceasurile Imparatesti care de obicei se pun in Ajunul Sarbatorii Bobotezei sau Epifaniei se muta in ziua de vineri. Asadar, ziua de 4 ianuarie este zi aliturgica si savarsim in aceasta zi in locul Liturghiei Ceasurile Imparatesti", a declarat pentru TRINITAS TV Arhim. Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

Ele se numesc „Imparatesti” datorita solemnitatii lor, dar si pentru ca, in vechime, la oficierea lor in Catedrala din Constantinopol participa insusi Imparatul Bizantului alaturi de Curtea sa.

Si domnitorii romani asistau la slujbele Ceasurilor Imparatesti inaintea marilor sarbatori, oficiate in prezenta sau cu participarea mitropolitului, la manastirile pe care le ctitorisera.

Prima zi din Noul An civil cand nu se oficiaza Sfanta Liturghie este astazi, 4 ianuarie 2013. Ziua aliturgica este determinata de praznicul Botezului Domnului, care cade, anul acesta, duminica.

Celelalte zile aliturgice din cursul anului sunt miercuri si vineri, in saptamana dinaintea Postului Sfintelor Pasti (13 si 15 martie), luni si marti, in prima saptamana a Postului Sfintelor Pasti (18 si 19 martie) si Sfanta si Marea Vineri (3 mai).

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

04 Ianuarie 2013

Vizualizari: 2042

Voteaza:

Ceasurile Imparatesti la Catedrala Patriarhala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE