Centenarul Autocefaliei Bisericii Georgiei

În ziua sărbătorii Bunei Vestiri din acest an, Biserica Ortodoxă a Georgiei aniversează 100 ani de la restaurarea autocefaliei (25 martie 1917). Cu acest prilej, Patriarhul Catolicos Ilia al II-lea al întregii Georgii va oficia Sfânta Liturghie în Catedrala Svetitskhoveli din Mtskheta, informează Sputnik-Georgia citat de pravoslavie.ru.

În secolul al V-lea, Patriarhul Petru al Antiohiei a acordat Bisericii Georgiene autocefalia, episcopul de Mtskheta (capitala istorică a Georgiei) primind titlul de catholicos de Kartli. În anul 1010, catholicosul Bisericii georgiene a fost ridicat la rang de patriarh. Din acel moment, întâiul ierarh al Bisericii georgiene poartă titlul de catolicos-patriarh a toată Georgia.

În 1811, Curtea Imperială Rusă a anulat autocefalia, funcţia de catholicos a fost desfiinţată, iar Biserica Georgiei a intrat sub ascultarea Sinodului Bisericii Ortodoxe a Rusiei.

După abdicarea Ţarului Nicolae II al Rusiei, o adunare a Episcopatului georgian, întrunit la Mtskheta a abolit exarhatul şi a proclamat autocefalia Bisericii georgiene.

Patriarhul Catolicos Kirion II a fost ales ca Întâistătător al Bisericii Georgiei. Biserica Rusiei a recunoscut deja existenta autocefalie în 31 octombrie 1943, iar Patriarhia Constantinopolului în 3 martie 1990.

Gheorghe Anghel
Sursa: basilica.ro

24 Martie 2017

Vizualizari: 526

Voteaza:

Centenarul Autocefaliei Bisericii Georgiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE