Cerc pastoral dedicat cinstirii sfintelor moaste

Marti, 16 iulie 2013, parohia cu hramul "Adormirea Maicii Domnului“ din comuna Urecheni, Protoieria Targu Neamt, a gazduit intalnirea anuala a preotilor din cadrul Cercului pastoral misionar "Sfantul Pantelimon“. Printre activitatile cercului, pe langa oficierea slujbei Vecerniei si prezentarea referatului "Sfintele moaste - dovada sfinteniei“ de catre pr. Grigore Andron, parohul bisericii din Urecheni, s-a numarat si sfintirea unei icoane ce-i reprezinta pe sfintii ocrotitori ai parohiei nemtene, informeaza "Ziarul Lumina".

Ziua de marti, 16 iulie, a reprezentat pentru credinciosii parohiei ortodoxe din Urecheni, comunitate greu incercata de fenomenul sectar, un nou moment in care si-au putut manifesta dragostea fata de credinta stramoseasca. Astfel, cu ocazia organizarii intalnirii anuale a preotilor Cercului pastoral misionar "Sfantul Pantelimon“ in parohia lor, enoriasii Bisericii "Adormirea Maicii Domnului“, alaturi de parintele paroh Grigore Andron, au tinut sa fie sfintita de catre soborul de preoti o frumoasa icoana cu postament, ce-i reprezinta pe sfintii ocrotitori ai comunitatii. Momentul a fost cu atat mai inaltator cu cat printre sfintii protectori ai parohiei din Urecheni se numara si Sfanta Mare Mucenica Marina, sarbatorita de Biserica noastra ieri, 17 iulie. In urma cu trei ani, Biserica "Adormirea Maicii Domnului“ din Urecheni a primit particele din sfintele moaste ale Sfintilor Marina, Pantelimon, Nectarie, Haralambie, Eutihie si Procopie, dar si o particica din Sfanta Cruce, care au devenit astfel noii sfinti ocrotitori ai localitatii. Sfintele moaste au fost daruite de catre monahia Gherasimia Maxinoaiei, de la Manastirea "Nasterea Maicii Domnului“ Dardiza din Atena, si au fost puse spre inchinare anul trecut, cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

"Actul de mucenicie a Sfintei Marina trebuie sa fie model pentru noi, cei de astazi“

Cercul pastoral misionar "Sfantul Pantelimon“ din parohia Urecheni s-a deschis cu oficierea slujbei Vecerniei, dupa care pr. Grigore Andron a prezentat referatul "Sfintele moaste - dovada sfinteniei“, in care a subliniat de ce binecuvantare se bucura membrii parohiei pe care o pastoreste, avand posibilitatea de a se inchina la moastele binecuvantate ale unor mari sfinti: "Din argumentele biblice si istorice mentionate in practica Bisericii, din talcuirea Sfintilor Parinti, precum si din nenumaratele minuni facute de Dumnezeu prin moastele sfintilor decurge datoria oricarui crestin de a cinsti sfintele oseminte, cu atat mai mult, intr-un context pluriconfesional ca cel din zona Urecheni. Cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, biserica parohiei noastre adaposteste si se bucura de o bogata comoara de moaste, a Sfintilor Marina, Nectarie, Gheorghe, Procopie, Eutihie, Haralambie, Pantelimon, care au devenit protectori si rugatori ai comunitatii. Dumnezeu ne-a lasat sa privim si sa atingem moastele Sf. M. Mucenice Marina chiar in ziua praznuirii cinstitei sale vieti, pentru a ne intari in credinta si a intelege ca motivul pentru care Biserica cinsteste sfintele moaste nu este numai unul de ordin comemorativ, in amintirea martirilor sau a celorlalti sfinti ai Bisericii, ci pentru ca ele contin pecetea dumnezeiescului si sunt purtatoare de har, intrucat s-au impartasit de slava si puterea dumnezeiasca. Actul de mucenicie al Sfintei Marina trebuie sa fie model pentru noi, cei de astazi. Fie ca sfintii ocrotitori ai tinutului Urecheni, ale caror sfinte moaste se afla in biserica noastra, sa ne intareasca in credinta cea marturisitoare a Sfintei Treimi“.

A urmat apoi cuvantul parintelui Ioan Dogaru, protopop al Protopopiatului Targu Neamt, care a subliniat ca, in Biserica Ortodoxa, Dumnezeu intervine uneori in mod exceptional, prin minuni: "Ne bucuram ca aceasta intalnire a Cercului pastoral misionar, aflat sub ocrotirea Sfantului Pantelimon, s-a desfasurat intr-o biserica unde se afla spre inchinare particele din sfintele lui moaste. Privitor la tema prezentata de parintele referent, vreau sa mai mentionez ca sfintele moaste, din care izvorasc mir, alaturi de Agheazma Mare, care se pastreaza nealterata o lunga perioada de timp, si alaturi de minunea coborarii Luminii Sfinte la Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim sunt minunile cele mai evidente ale dreptei credinte ortodoxe“.

La finalul intalnirii, preotii participanti au discutat cateva probleme administrativ-pastorale.

Comuna Urecheni este situata in partea de nord-est a judetului Neamt, invecinandu-se la nord cu comuna Timisesti, la nord-est, de-a lungul cursului raului Moldova, cu judetul Iasi, la sud si sud-est cu Pastraveni, iar la vest cu Petricani. Parohia ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului“ din aceasta localitate dateaza din anii 1827-1835, cand a fost zidita actuala biserica, pe locul unde a fost inainte o bisericuta din lemn ce a ars in jurul anului 1827.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

18 Iulie 2013

Vizualizari: 796

Voteaza:

Cerc pastoral dedicat cinstirii sfintelor moaste 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE