Chiriarhul Eparhiei Romanului si Bacaului, la procesiunea de la Manastirea Hadambu

În ziua Înălțării Sfintei Cruci, luni, 14 septembrie 2015, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a slujit Dumnezeiasca Liturghie alături de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, la mănăstirea Hadâmbu. Apoi, soborul preoților și credincioșilor, dimpreună cu cei doi ierarhi, a participat la Procesiunea „Drumul Crucii”, mergând prin dreptul celor 14 troiţe pornind de la Poarta «Bucuria Crucii». Aici, un grup de credincioase din Borşa-Maramureş a urat "bun-venit" ierarhilor, iar apoi le-au dăruit câte o trăistuţă, în care au aşezat un fir de busuioc.

După cântarea "Împărate Ceresc", s-a rostit o ectenie, iar apoi s-a citit prima din cele 14 evanghelii rânduite în cadrul slujbei Pelerinajului "Drumul Crucii". "Am venit la pelerinajul închinat Sfintei Cruci pentru a ne uşura Mântuitorul drumul vieţii. Dorim să rememorăm drumul parcurs de Mântuitorul spre Golgota. Am venit în costumul tradiţional din Bucovina pentru că l-am cusut pentru a merge la sfânta biserică", a mărturisit Maria, o credincioasă venită din Straja, judeţul Suceava. În faţa procesiunii, monahii de la Mănăstirea Hadâmbu, dar şi câţiva bărbaţi, au purtat prapurii şi crucile, în tot acest timp fiind cântate cântările sprecifice sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci. Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a mărturisit că Dealul Mare de la Hadâmbu este asemenea Golgotei din Ierusalim. "De fiecare dată când urcăm un deal bornat de cruci, înseamnă că mergem pe calea pe care ne-a indicat-o Hristos. El, care ne-a aşezat pe calea către mântuire, a marcat calea noastră cu semne ale dragostei Sale. Mântuitorul ne trimite semne ale dragostei Sale, pentru a ajunge la asemănarea cu El. Dincolo de fiecare cruce, trebuie să vedem soarele Învierii. Mergând pe o astfel de cale, mergem spre Înviere", a spus IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim. Cu emoţie şi mulţumire sufletească, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, şi-a manifesat bucuria pentru că şi anul acesta s-a organizat Procesiunea "Drumul Crucii", apreciind dragostea ierarhilor, preoţilor şi pelerinilor prezenţi.

În dreptul ultimei troiţe, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a vorbit despre sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, citind mai întâi meditaţia lirică "Crucea Golgotei şi mărul Paradisului". În continuare, părintele stareţ Nicodim Gheorghiţă a mulţumit tuturor pelerinilor pentru că au mers pe Drumul Crucii, în mod special Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru binecuvântarea oferită pentru acest eveniment. În sunetul toacei şi în dangătul clopotelor, procesiunea s-a încheiat în incinta aşezării monahale, după ce toţi credincioşii s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Oamenii au participat apoi la o agapă frăţească, oferită prin dragostea fiilor duhovniceşti ai arhimandritului Nicodim Gheorghiţă. Amintim că anul acesta, în dreptul celor 14 troiţe de la Hadâmbu a mai fost organizată o procesiune și în Joia Mare. Următoarea manifestare religioasă din aşezarea monahală va avea loc pe 1 octombrie 2015, când va fi serbat hramul Catedralei "Acoperământul Maicii Domnului" de la Hadâmbu.

Sursa: epr.ro

.
Pe aceeaşi temă

15 Septembrie 2015

Vizualizari: 524

Voteaza:

Chiriarhul Eparhiei Romanului si Bacaului, la procesiunea de la Manastirea Hadambu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE