Colocviu despre arta brancoveneasca la Buzau

In perioada 11-13 august 2014, la Buzau, se va desfasura Colocviul „Arta brancoveneasca – mostenire bizantina si ethos romanesc in traditia ortodoxa“. Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, prin Sectorul Patrimoniu si constructii bisericesti, va avea loc la Centrul eparhial din Buzau. In continuare, va prezentam programul si invitatii:

11 august 2014
09:00 Acatistul Sfintilor Martiri Brancoveni, in Catedrala Arhiepiscopala „Inaltarea Domnului“, cu participarea Coralei „Neagu Ionescu“, dirijata de Dl Gianin Oprea;
10:00 Cuvant de deschidere al Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Ciprian;
10:30 Deschiderea Atelierului de creatie;
10:30 Arta sacra – Forma constienta a trairii si marturisirii Logosului – conferentiaza Dl Asistent Univ.

Mihai Coman;
11:00 Coffee break;
11:30 Biserici brancovenesti – marturii de spiritualitate, intre traditie si modernitate – conferentiaza Dna Profesor Dr Mihaela Palade;
12:20 Sesiune de intrebari;
13:30 Pauza de pranz;
16:00 Vizitarea bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ de la fosta Manastire Bordesti – pictura de Parvu Mutu, a bisericii fostei Manastiri „Adormirea Maicii Domnului“-Ramnicu Sarat, ctitoria Sfantului Voievod Constantin Brancoveanu si a Stolnicului Mihail Cantacuzino – pictura de Constantinos, Ioachimos si Parvu Mutu, precum si a bisericii „Inaltarea Domnului“ de la fosta Manastire Babeni – pictura de Ioachimos.

12 august 2014

08:30 Atelier de creatie;
09:00 Ethosul si manifestarea lui in traditia bisericii – mestesuguri si expresie poetica populara metamorfozate in viata Bisericii – conferentiaza Dl Profesor Expert Restaurator Stefan Ionescu;
10:15 Coffee break;
10:45 Arta sacra si devenirea crestina – tipologii (sotul, parintele, voievodul, martirul.) – conferentiaza Dna Psiholog Nicoleta Vascan;
11:30 Sesiune de intrebari;
13:30 Pauza de pranz;
16:00 Vizitarea bisericii „Sfantul Ierarh Nicolae“ de la Bascenii de Jos, a bisericii „Intrarea Maicii Domnului in Biserica” de la Ciuta si a bisericii „Soborul Sfintilor Voievozi Mihail si Gavriil“ de la Schitul „Sfintii Arhangheli“-Berca, pictura de Parvu Mutu.

13 august 2014
10:00 Paraclisul Sfintilor Martiri Brancoveni – oficiat in Catedrala voievodala „Adormirea Maicii Domnului“, cu participarea grupului psaltic „Sfantul Ioan Damaschin“, dirijat de Pr. Arhid. Alexandru Barsan;
11:00 Incheierea atelierului de creatie;
11:30 Cuvantul de incheiere al Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Ciprian si acordarea diplomelor de participare.
Participantii la colocviu si la atelierul de iconografie si mestesuguri:
Dna Profesor Dr Mihaela Palade
Dl Profesor Expert Restaurator Stefan Ionescu
Dl Asistent Univ. Mihai Coman
Dl Asistent Univ. Alexandru Nicolau
Dl Restaurator lemn policrom Andrei Deac
Dl Pictor Daniel Poterasu
Dl Pictor Claudiu Opaina
Dl Pictor Cristian Pantu
Monahia Casiana Paiu
Monahia Eufrasia Craciun

ATELIERUL DE CREATIE
1. Atelierul de iconografiere din nou se va materializa in patru etape corezpunzatoare celor doua zile alocate colocviului de arta brancoveneasca. Tehnicile in care se va lucra sunt: fresca, tempera pe lemn si mozaic.

Prima etapa – 11 August
Prezentarea sistemului plastic bizantin. Se vor puncta modul in care functioneaza elementele plastice (linie, culoare), precum si legatura organica dintre instrumentarul plastic si functionalitatea icoanei.
Discursul se va fundamenta pe planse desenate, realizate in timpul sustinerii, pentru a sublinia calitatea si coerenta sistemului plastic bizantin.

A doua etapa – 11 August
Pictorii participanti vor realiza desenul pregatitor pentru cate o icoana a Mantuitorului Hristos, a Maicii Domnului sau a unor sfinti.
A treia si a patra etapa – 12 August
Se vor picta fondul si vesmintele icoanei incepute, precum si chipul si mainile persoanelor sfinte iconizate.

2. Atelierul de restaurare va urmari realizarea unor demonstratii de restaurare a unor icoane brancovenesti aflate in patrimoniul Muzeului eparhial al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei.

3. Atelierul de mestesuguri va prezenta publicului cum se realizeaza metanierele, vesminte monahale si scoarte. Pe parcursul celor doua zile de desfasurare se vor prezenta diferitele etape necesare realizarii fiecarui obiect, cum ar fi: torsul, urzitul, tesutul si impletitul.

Pe tot parcursul atelierului vor avea loc discutii care vor urmari explicarea demersului si a optiunilor plastice sau mestesugaresti.


Sursa: arhiepiscopiabzvn.ro

.

08 August 2014

Vizualizari: 736

Voteaza:

Colocviu despre arta brancoveneasca la Buzau 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE