Comunicat de presa nr. 1161/ 7 iulie 2005

Comunicat de presa  nr. 1161/ 7 iulie 2005 Mareste imaginea.


Atat in relatarile presei, cat si din raportul episcopiei Husilor, Sfantul Sinod a luat act cu uimire, consternare si durere de faptul ca in manastirea „Sfanta Treime” din localitatea Tanacu, judetul Vaslui, sub pretextul unei exorcizari, iermonahul Daniel Corogeanu, secondat de patru calugarite, a supus-o pe tanara sora Irina Cornici unui inadmisibil regim de suferinta fizica, ceea ce a dus la moartea victimei.

Exorcismul, adica suita de rugaciuni pentru alungarea duhurilor necurate, face parte din doctrina si practica Bisericii Universale, cu temeiuri in Sfanta Scriptura, si consta exclusiv din rugaciuni insotite de stropire cu aghiazma si ungere cu undelemn sfintit. Orice acte sau proceduri in afara acestora, de natura celor folosite la Tanacu, se constituie in abateri grave de la disciplina bisericeasca.

Sub presiunea extrema a gravitatii acestui fapt si in urma refuzului celor impricinati de a se supune primelor masuri disciplinare ale autoritatii bisericesti, conducerea Episcopiei Husilor s-a vazut in situatia ca, in regim de urgenta, sa aplice sanctiuni maxime ieromonahului Daniel Corogeanu si celor patru calugarite, sanctiuni de care Sfantul Sinod ia act.


Pe fondul statutului incert al manastirii „Sfanta Treime” si al sustragerii acesteia de sub controlul Episcopiei Husilor, tragicul eveniment de la Tanacu este primul de acest fel in istoria Bisericii Ortodoxe Romane si in nici un caz nu poate fi emblematic sau definitoriu pentru Ortodoxia romaneasca, dupa cum nu exista nici pericolul ca el sa devina contagios in mediile monastice sau parohiale.


Intrucat principiul sinodalitatii il implica si pe acela al co-responsabilitatii, Sfantul Sinod a hotarat ca fiecare ierarh sa ia masuri si sa vegheze permanent, in eparhia sa, asupra respectarii cu strictete a Sfintelor Canoane, a randuielilor liturgice si a hotararilor Sfantului Sinod, asa incat excesele rituale sa fie, dupa caz, eliminate sau prevenite, cu aplicarea de sanctiuni impotriva vedetismului sau a substratului pecuniar care, de obicei, le genereaza.(COMUNICAT DE PRESA, Nr. 1161/ 7 iulie 2005, BIROUL DE PRESA SI COMUNICATII AL PATRIARHIEI ROMANE)

.

18 Septembrie 2006

Vizualizari: 2286

Voteaza:

Comunicat de presa nr. 1161/ 7 iulie 2005 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE