Comunicat de Presa - Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii

 

COMUNICAT DE PRESA
BUCURESTI, 21.11.2006

 

Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a analizat petitia domnului Emil Moise, profesor de filosofie din Buzau, avand ca obiect doua capete de cerere:

 

Retragerea simbolurilor religioase de pe peretii publici ai cancelariilor, holulilor si salilor de clasa din Liceul de Arta "Margareta Sterian2;

 

Retragerea simbolurilor religioase din institutiile de invatamant public din Romania.

 

Petentul considera ca afisarea simbolurilor religioase pe peretii unitatilor publice de invatamant constituie o discriminare impotriva persoanelor atee, agnostice, indiferente sau de alta confesiune decat aceea careia ii apartin simbolurile religioase.


Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a audiat partile din aceasta speta in data de 14.

11.2006, la sediul institutiei, urmand ca astazi sa se pronunte, dupa deliberari.


Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii s-a pronuntat dupa cum urmeaza:

 

Cu privire la primul capat de cerere, Colegiul Director a retinut Sentinta nr. 157 pronuntata in sedinta publica din data de 27 martie 2005 de catre Tribunalul Buzau si Decizia nr. 1917 pronuntata in sedinta publica din data de 20 iulie 2006 de catre Curtea de Apel Ploiesti. Astfel, instanta a considerat ca "prin existenta simbolurilor religioase pe peretii cancelariilor, holulilor si salilor de clasa din invatamant nu sunt incalcate drepturile fundamentale la libertatea de constiinta, gandire si libertatea credintelor religioase, respectiv al egalitatii in drepturi ale elevilor si nu reprezinta o situatie discriminatorie pentru fiica reclamantului, eleva la Liceul de Arta "Margareta Sterian" din Buzau, care frecventeaza orele de religie predate. Se retine ca in cazul acestei unitati de invatamant exista o situatie speciala in raport de celelalte scoli pendinte I.S.J. Buzau, intrucat majoritatea icoanelor expuse in aceasta institutie sunt lucrari elaborate de elevii liceului sub indrumarea profesorilor de specialitate, fiind considerate obiecte de arta". Decizia Curtii de Apel Ploiesti este definitiva si irevocabila. In consecinta, Colegiul Director nu se pronunta, respectand principiul autoritatii de lucru judecat.

 

Cu privire la cel de-al doilea capat de cerere, Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a decis sa recomande Ministerului Educatiei si Cercetarii elaborarea si implementarea unei norme interne (circulara, instructiune), intr-un timp rezonabil, prin care sa reglementeze prezenta simbolurilor religioase  in institutiile de invatamant public. Aceasta norma interna trebuie sa se fundamenteze pe urmatoarele principii:

 

sa asigure exercitarea dreptului la invatatura si accesul la cultura in conditii de egalitate;

 

sa respecte dreptul parintilor de a asigura educatia copiilor potrivit convingerilor lor religioase si filosofice;

 

sa respecte caracterul laic al statului si autonomia cultelor;

 

sa asigure libertatea de religie, constiinta si convingeri a tuturor copiilor in conditii de egalitate;

 

sa afiseze simbolurile religioase doar in cursul orelor de religie sau in spatiile destinate exclusiv invatamantului religios.

 

Hotararea Colegiului Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii va fi elaborata, motivata si comunicata in termenul legal de 15 zile de la adoptare. Hotararea poate fi atacata in termen de 30 de zile la autoritatea emitenta potrivit art. 7 alin. 1 din Legea nr.554/2004 a contenciosului administrativ.

 

.

22 Noiembrie 2006

Vizualizari: 2790

Voteaza:

Comunicat de Presa - Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE