Comuniune deplina intre Patriarhia Ierusalimului si Patriarhia Romana

Cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in zilele de 2 – 3 februarie 2014, o delegatie a Patriarhiei Romane s-a intalnit la Ierusalim cu Preafericitul Parinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, insotit de Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Aristarh de Constantina si Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Metodie de Tabor, pentru restabilirea comuniunii depline dintre cele doua Patriarhii. Aceasta comuniune a fost intrerupta, in luna mai 2011, din cauza unor neintelegeri legate de statutul Caminului romanesc pentru pelerini de la Ierihon.

In urma celor trei runde de convorbiri (Bucuresti, decembrie 2012; Ierusalim, februarie 2013; Ierusalim, iulie 2013), desfasurate in spirit de fratietate si respect reciproc, s-a ajuns la semnarea de catre Patriarhul Ierusalimului si Patriarhul Romaniei a unui Acord patriarhal de restabilire a comuniunii bisericesti depline. Acest Acord a fost semnat, la Bucuresti, de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, in data de 2 februarie 2014, si la Ierusalim, de catre Preafericitul Parinte Teofil al III-lea, in data de 3 februarie 2014.

Delegatia Patriarhiei Romane a fost alcatuita din Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei si Exarh patriarhal, Preacucernicul Parinte Profesor Viorel Ionita, consilier patriarhal onorific, si Preacucernicul Parinte Michael Tita, consilier patriarhal pentru relatii bisericesti si interreligioase. La intalnire a fost prezent si Preacuviosul Parinte Arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh cultural al manastirilor din Arhiepiscopia Bucurestilor si Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale din Bucuresti, care a devenit noul Superior al Asezamintelor romanesti de la Locurile Sfinte.

In numele Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Nifon a reinnoit invitatia adresata Patriarhului Ierusalimului de a vizita Patriarhia Romana in luna octombrie 2014. Preafericitul Parinte Patriarh Teofil a acceptat cu bucurie aceasta invitatie. La sfarsitul intalnirii, Patriarhul Ierusalimului a oferit o agapa festiva delegatiei Patriarhiei Romane, ca un simbol al comuniunii restabilite.

Biroul de Presa al Patriarhie Romane

Pe aceeaşi temă

03 Februarie 2014

Vizualizari: 696

Voteaza:

Comuniune deplina intre Patriarhia Ierusalimului si Patriarhia Romana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE