Concert extraordinar de colinde la Sibiu

Concert extraordinar de colinde

NATALIS DOMINI

Corul „Del Segno” al Facultăţii de Arte – Universitatea Oradea

Catedrala Mitropolitană Sibiu, vineri 9 decembrie 2016, ora 18.00

În cadrul Zilelor Andreiene și Zilelor Asociaţiunii ASTRA şi în încheierea anului dedicat pictorului sibian Octavian Smigelschi 150 de ani de la naştere, Corul „Del Segno” al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii din Oradea va oferi sibienilor un concert extraordinat de colinde în Catedrala Mitropolitană Sfânta Treime din Sibiu.

Corul Dal Segno al Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii din Oradea a luat fiinţă în anul 2007 cu ocazia lansării albumului de colinde “ Din cer senin” al soţilor Florina şi Florin Mariş Hinsu, cunoscuţi artişti lirici, în ţară şi în străinătate. Corul este alcătuit din studenţi a-i soţilor Mariş Hinsu care încântă ascultătorii prin interpretări diverse, excepţionale, din cadrul mirificei constelaţii a muzicii corale universale. Acest cor carismatic, prin vocile calde şi plăcute, bine cizelate în cadrul Facultăţii de Muzică din Oradea, şi-a făcut cunoscută valoarea şi frumuseţea, clasa şi talentul interpretării, atât în concertele din ţară cât şi în cele din afara ţării.

Repertoriul corului este vast şi cuprinde atât lucrări corale a capella – laice şi religioase – coruri din opere cât şi lucrări vocal –simfonice.

Dragostea faţă de muzică şi faţă de tot ce implică aceasta, au fost transmise cu măiestrie de catre profesorii lor, Florina şi Florin Mariş Hinsu, care, în acest caz sunt atât maeştrii, cât şi corişti interpreţi. Şi pentru ca lucrurile să meargă deosebit de bine, maestrul dirijor, conferenţiarul universitar Valentin Lazăr îşi aduce contribuţia prin profesionalismul şi trăirea domniei sale, prin dragul dirijatului, care face din toţi, cor şi dirijor, un corpus, o unitate impresionantă, nu prin dimensiune, ci prin valoare şi sensibilitate, care face să simţi că ai sânge în vene. Munca cu pasiune, investită în realizarea unui repertoriu impresionant este de un real ajutor în trăirea autentică a sărbătorilor, prin colindele şi celelalte cântece religioase oferite tuturor cu mult drag.

Soprana dramatică Florina Mariş Hinsu este considerată în prezent una dintre cele mai promiţătoare artiste lirice din panorama operistică naţională. Născută în Oradea, dobândeşte primele cunoştinţe de specialitate la Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca, la clasa profesorului Alexandru Fărcaş.

Debutul scenic are loc la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca din anul doi al studenţiei impunându-se astfel în viaţa muzicală naţională şi colaborând cu distinşi reprezentanţi ai artei lirice. După terminarea studiilor este angajată solistă la Opera de Stat din Viena, unde se remarcă prin calitatea şi flexibilitatea vocală. Caracteristicile vocale aparte îi dau posibilitatea să abordeze un vast repertoriu verdian, puccinian şi wagnerian.

Are în repertoriu rolurile de protagonistă din operele: Iphigenie en Aulide (Reine Clytemnestre), Le nozze di Figaro(Contessa Almaviva), Aida, Rusticana , Tosca, Suor Angelica colaborand cu importanţi dirijori şi regizori de operă. În paralel desfaşoară o importantă activitate concertistică susţinând numeroase recitaluri internaţionale.
Anul 2013 aduce o mare schimbare în cariera sopranei, atunci având loc întâlnirea cu celebra soprană Virginia Zeani, care îi devine mentor, sub supravegherea căreia îşi desăvârseşte arta vocală.

Născut la Cluj-Napoca, baritonul Florin Mariş Hinsu este atras dincopilărie de muzica tradiţională, primele lectii de canto luându-le la Şcoala de Arte, iar apoi la Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca, la clasa profesorului Alexandru Fărcaş. Sensibilitatea rafinată a expresiei, simţul poetic dezvoltat, îl apropie de lumea liedului românesc şi romantic, fiind un excellent interpret de gen.

Debutul scenic are loc la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca cu rolul Figaro din Le nozze di Figaro, după care efectuează o serie de concerte şi recitaluri având un repertoriu bogat şi complex mergând de la opera romantică italiană şi ajungând la repertoriul verist italian, la cel francez sau german. Dublat de calităţile vocale remarcabile, interpretează cu mare arta şi sensibilitate muzică tradiţională românească deţinând o importantă discografie.

În prezent îşi desăvârseşte repertoriul cu maestra Virginia Zeani, marea divă a operei internaţionale, care îl recomandă ca o voce de bariton dramatic, de o culoare pătrunzatoare şi expresivă în repertoriul verdian şi verist.

Pianist, compozitor, dirijor, dirijorul Lazăr Valentin este absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj- Napoca, specializările Compoziţie muzicală, profesor de pian şi dirijat orchestră.

În calitate de interpret a avut numeroase apariţii scenice atât în tară cât şi peste hotare. Este laureat al mai multor concursuri de interpretare şi creaţie muzicală, naţionale şi internaţionale.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

09 Decembrie 2016

Vizualizari: 440

Voteaza:

Concert extraordinar de colinde la Sibiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE