Concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a aprins 'opaitul' iubirii de traditie si neam

La Centrul de Conferinţe „Providenţa“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei s-a derulat duminică seară, 13 decembrie, concertul de colinde, eveniment care a devenit o tradiţie în preajma sărbătorii Crăciunului şi care s-a desfăşurat în acest an sub genericul „Opaiț“. Cei aproximativ 1.000 de spectatori prezenţi au putut asculta colinde tradiţionale româneşti interpretate de coruri din Bucovina, Iași, Neamț și Republica Moldova. Prezentatorii evenimentului au fost Ana Maria Ţoc și Vlad Sergiu Condrea.

Primii colindători care au urcat pe scenă au fost cei din Orchestra de copii și tineri „Mugureii din Obcini” - Vicovu de Sus, care, dirijați de d-l Doru Cotos, de au interpretat colindele „Sus, sus, sus”, „Sfântă Maică a lui Iisus”, „Colea colea după deal”, „La poartă la Ștefan Vodă”. În continuare, Corul „ALEPH” al Colegiului „Sfântul Nicolae” a cântat colindele „Colo-n josu”, „Sculați boieri mari” și „Leru-i ler”. Acestora li s-a adăugat la final și corul de copii din parohia Stânca-Roznovanu, interpretând cu toții împreună „Povestea lui Moș Crăciun”.

Ansamblul etnofolcloric „Plăieşii“ din Republica Moldova au adus în atenția publicului ieșean frumoasele colinde tradiționale „Sculați, sculați boieri mari”, „Sloboade-ne gazdă-n casă”, „Noi umblăm și colindăm”, „Plecătorii, plecători”, „Doi boieri bătrâniu”, „Noi în seara lui Crăciun”. Ansamblul „Datina străbună“ din Neguleşti - Neamţ, format cu precădere din copii, a interpretat colindele „Din troiene”, „Moș Crăciun”, „Am plecat să colindăm”, „Mărire-ntru cele-nalte” și „Din cer senin”, cântat la fanfară.

Momente foarte emoționante, răsplătite cu ropote de aplauze din partea publicului, au produs interpretările Grupului vocal-tradițional al Liceului „Ion Nistor” din Vicovu din Sus. Însoțiți de d-na director adjunct Steluța Pîslar și de d-l prof. coordonator Vasile Schipor, elevii vicoveni au cântat colindele „Scoală, gazdă și Bună sara la fereastră”, „Sara asta am pornit”, „Aprindeți luminile” (solo), „La poalele cerului”, „Coborât-o, coborât”, „Din Vicov de sus venim”.

În încheiere, Ansamblul etnofolcloric „Plăieşii“ din Republica Moldova a revenit cu o nouă serie de colinde, spre bucuria publicului: „Cetioară dragă”, „Ler la curte s-a lăsat”, „Cerbul”, „Din cei zori, din cea grădină”, „Am venit să colindăm”.

„Aceste grupuri de colindători au reușit să pătrundă în ungherele ființei noastre”

La finalul concertului, IPS Mitropolit Teofan a mulţumit tuturor celor care au contribuit la buna organizare a concertului şi a subliniat importanţa unor astfel de evenimente: „Colindătorii au venit în acest an din zona Iașului, din zona Neamțului, din Bucovina și de dincolo de Prut. Ne-au bucurat și le mulțumim din inimă pentru că au reușit să ne deconecteze din ritmul obișnuit al vieții noastre și din ritmul unui an care a fost destul de agitat. Cred că aceste grupuri de colindători au reușit, puțin câte puțin, să pătrundă în ungherele ființei noastre, acoperite parcă prea mult de zgura neliniștilor, și să ne aducă aminte de urarea tradițională «cele rele să se spele, cele bune să se adune». Acum la sfârșitul anului, nădăjduim că vom intra cu toții într-un alt ritm al vieții - cel de colindă și de colindători. Le urez celor ce ne-au încântat, cât și organizatorilor - părintelui consilier Hrisostom Rădășanu și celor de la Colegiul Sfântul Nicolae, dar și românilor de pretutindeni, să-i ajute Dumnezeu să finalizeze acest an în imn de colindă, fiindcă este vai de sufletul fără de colindă. Cum ar fi oare sfârșitul de an dacă nu ar exista colindele pe prispa sufletelor noastre?”.

Concertul de Crăciun al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei s-a încheiat cu tradiţionalul colind „O, ce veste minunată!“ interpretat de membrii tuturor celor șase coruri, împreună cu toţi cei prezenţi. La evenimentul de duminică a fost prezent un stand cu obiecte bisericeşti al studenţilor teologi de la Colegiul „Sfântul Nicolae“ care doresc să strângă fonduri pentru mai multe activităţi caritabile, culturale, educaţionale şi de promovare a valorilor creştine şi româneşti.

Sursa: doxologia.ro

 

15 Decembrie 2015

Vizualizari: 373

Voteaza:

Concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a aprins 'opaitul' iubirii de traditie si neam 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

concert de colinde

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE