Concursul Pr. Dumitru Staniloae in Mitropolia Munteniei si Dobrogei

La Facultatea de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul“ din Bucuresti s-a desfasurat, ieri, 4 martie 2013, etapa pe Mitropolia Munteniei si Dobrogei a concursului national „Parintele Dumitru Staniloae, 110 ani de nastere si 20 de ani de la trecerea la cele vesnice“.

In luna ianuarie 2013, s-a desfasurat prima etapa a concursului national dedicat parintelui Dumitru Staniloae, in fiecare facultate de teologie ortodoxa, seminar si liceu teologic din cadrul Patriarhiei Romane. Castigatorii acestei etape din eparhiile Mitropoliei Munteniei si Dobrogei s-au intalnit ieri la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti pentru a participa la un nou examen in cadrul acestui concurs. Desfasurat in Amfiteatrul „Preot Dumitru Staniloae“, concursul national „Parintele Dumitru Staniloae, 110 ani de nastere si 20 de ani de la trecerea la cele vesnice“, etapa pe Mitropolia Munteniei si Dobrogei, a avut 14 participanti, 5 studenti teologi de la facultatile de teologie ortodoxa din cuprinsul mitropoliei si 9 elevi si seminaristi teologi de la seminariile si liceele de teologie din eparhiile Mitropoliei Munteniei si Dobrogei.

Concursul s-a desfasurat pe doua sectiuni distincte. Studentii teologi au avut de pregatit teme de teologie dogmatica, iar elevii si seminaristii au incercat sa cunoasca cat mai bine viata si activitatea parintelui Dumitru Staniloae.

„Daca studentii au avut de adancit capitolele despre Sfanta Treime si Antropologia la parintele Dumitru Staniloae, seminaristii si elevii au parcurs bibliografia privind viata si formarea parintelui profesor. Suntem convinsi ca, avand castigatori ai fazei precedente, lucrarile de concurs vor fi calitativ superioare, pentru ca de la etapa pe eparhie participantii au putut sa-si adanceasca cunostintele, sa observe geniul parintelui in toata opera sa si mai ales viziunea ortodoxa si noutatea pe care o aduce in campul teologiei ortodoxe romanesti marele nostru teolog“, a declarat pentru Ziarul Lumina Parintele Stefan Buchiu, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

Subiectele etapei desfasurate ieri au fost pregatite de comisia de examen, iar in urma tragerii la sorti studentii teologi au avut subiectul: Dogma Sfintei Treimi; iar seminaristilor si elevilor le-a revenit subiectul: „Activitatea publicistica de la Sibiu a parintelui Dumitru Staniloae“. Lucrarile din concurs vor fi evaluate de o comisie formata din profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti. „Regulamentul concursului prevede, pe langa tratarea temei in sine, si prezentarea ideilor principale, si considerarea modului de exprimare, limbajul literar si contributia proprie a concurentilor, si propria viziune, pentru ca la parintele Dumitru Staniloae, pe langa campul ideatic in care s-a dezvoltat teologia sa, admiram limbajul care a avut la baza cunoasterea culturii romanesti si europene, dialogul cu filozofia timpului sau“, a spus parintele decan Stefan Buchiu.

Sursa: basilica.ro

05 Martie 2013

Vizualizari: 769

Voteaza:

Concursul Pr. Dumitru Staniloae in Mitropolia Munteniei si Dobrogei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE