Conferinta la Durau

Preotii si preotesele din Protopopiatele Pascani, Saveni si Roznov au participat ieri la conferinta „Pregatirea mirilor pentru Taina Cununiei si viata de familie“. La intrunirea prezidata de Inalt Preasfintitul Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, au fost abordate mai multe situatii premergatoare Tainei Sfintei Cununii, fiind prezentate doua teme dedicate Anului omagial al Sfantului Botez si al Sfintei Cununii.

Centrul Cultural-Pastoral „Sfantul Daniil Sihastrul“ - Durau a gazduit in perioada 7-9 iunie o noua serie de conferinte pentru 160 de preoti si preotese din Protopopiatele Pascani, Saveni si Roznov. Preotesele au avut un program special, in cadrul caruia au discutat tema „Slujirea preotesei - rol, valoare, misiune“. Miercuri dimineata, Inalt Preasfintitul Teofan a oficiat Sfanta Liturghie in Biserica „Buna Vestire“ a Manastirii Durau, care a fost urmata de cuvantul de binecuvantare al Mitropolitului Moldovei si Bucovinei, adresat preotilor si preoteselor.

Parintele Ioan Manoliu, de la parohia „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe“ Draguseni, Protopopiatul Saveni, a sustinut tema „Pregatirea mirilor pentru Taina Cununiei si viata de familie“. „Casatoria este institutia in care Dumnezeu a intervenit, inca de la facerea lumii, cu o grija speciala. Hristos, prin participarea Sa la Nunta din Cana Galileii, ridica nunta la rang de taina si Isi arata prezenta Sa alaturi de cei ce intemeiaza o familie. De aceea, nu mica este responsabilitatea Bisericii si, implicit, a slujitorilor ei pentru modul in care se intemeiaza o familie, pentru cresterea ei duhovniceasca, pentru seriozitatea si responsabilitatea ei in Biserica si mediul social. Nu trebuie sa fim pasivi la viata lor de familie, ci sa intervenim atunci cand situatia o cere“, a precizat pr. Ioan Manoliu.

O alta tema expusa in plen, de pr. Dumitru Rusu de la parohia Giurgesti, Protopopiatul Pascani, a fost „Taina Sfantului Botez - Provocari pastorale actuale“, din care va prezentam un scurt fragment. „In Botez se inchipuie moartea, patima si Invierea Mantuitorului, si aceste lucruri se fac toate deodata. Capul nostru fiind cufundat in apa ca intr-un mormant, vechiul om este inmormantat si astupat cu totul; cand iesim apoi din aceasta apa, invie noul om. Precum ne este usor sa ne afundam in aceasta apa si sa iesim apoi, la fel Ii este usor lui Dumnezeu sa-l inmormanteze pe vechiul om si sa-l creeze pe cel nou. Aceasta repetare se face de 3 ori, pentru a ne invata ca puterea Tatalui, si Fiului, si Duhului Sfant este cea care face toate lucrurile acestea“, a remarcat pr. Dumitru Rusu. (Constantin Ciofu)

Sursa: mmb.ro
 

.

10 Iunie 2011

Vizualizari: 660

Voteaza:

Conferinta la Durau 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE