Conferinta - 'Icoanele taranesti pe sticla din Transilvania'

Miercuri, 13 octombrie 2010 incepand cu orele 18,30 va avea loc la Accademia di Romania conferinta “Icoanele taranesti pe sticla din Transilvania” a jurnalistului Giovanni Ruggeri.

Vor lua cuvantul:
P.S. Episcop SILUAN, Episcopia Romana Ortodoxa a Italiei
Parintele Federico LOMBARDI, Director al Biroului de presa al Vaticanului
si purtator de cuvant al Sanctitatii Sale Papa Benedict al XVI-lea

Icoanele taranesti pe sticla din Transilvania (primele decenii ale sec. XVIII – perioada interbelica) constituie o minunata pagina de cultura populara si religioasa romaneasca insuficient cunoscuta in Italia si in Occident.

Cu cele peste 600 de icoane expuse Muzeul din Sibiel se remarca printre colectiile care au supravietuit prin frumusete, valoare si amploare. Muzeul icoanelor pe sticla de la Sibiel a fost realizat la inceputul anilor 1970 –in plina epoca comunista, asadar- de preotul ortodox Zosim Oancea, care a implicat pe locuitorii satului in realizarea acestui muzeu. Prieten cu multi protagonisti ai culturii romane – cum ar fi Noica sau Cioran – parintele Zosim Oancea a stiut sa canalizeze in aceasta opera cele mai bune energii umane si spirituale ale sale dupa cei 15 ani de inchisoare si de munci fortate prin care regimul comunist l-a persecutat in anii 1948-1963.

Icoanelor pe sticla din Transilvania si crearii Muzeului din Sibiel le este dedicat volumul “Icoanele pe sticla de la Sibiel” (Città Aperta, 2008) publicat de Giovanni Ruggeri. Jurnalist si publicist, scrie pentru cotidianul “L’Eco di Bergamo” si pentru alte reviste nationale din sectoarele turism, externe, cultura, new media. Este autor a numeroase reportaje despre Europa de Est: expert si cunoscator pasionat al Romaniei, a dedicat principalelor sale destinatii si patrimoniului sau turistic numeroase articole incepand cu 2002. Opera sa de promovare a Romaniei in Italia i-a adus numeroase recunoasteri publice: Tvr1, Adevarul, Evenimentul Zilei, Radio Romania Actualitati, Ziarul Financiar, Ziua etc.; Rai Radiouno, Rai Radiotre, Famiglia Cristiana, Avvenire etc. Pentru activitatea sa de jurnalist Giovanni Ruggeri a fost distins in 2009 cu diploma de excelenta pentru promovarea culturala a Romaniei in Italia de catre Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni. Pe langa volumul “Icoanele pe sticla de la Sibiel”, Giovanni Ruggeri este si realizatorul site-ului www.sibiel.net.


Eveniment organizat sub patronajul Associatiei “Insieme per l’Athos” (Roma).


11 octombrie 2010
Biroul de presa,
Accademia di Romania

.

11 Octombrie 2010

Vizualizari: 518

Voteaza:

Conferinta - 'Icoanele taranesti pe sticla din Transilvania' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE