Conferinta ”Integrarea Romanilor in Italia - intre familie si munca” la Roma

Vineri, 22 martie 2013, la orele 17.00, in cadrul Saptamanii Impotriva Rasismului, Preasfintitul Parinte Episcop Siluan a participat la Conferinta ”Integrarea Romanilor in Italia - intre familie si munca”, organizata de UNAR (Ufficio Nazionale Antidiscriminazioni Razziali / Oficiul National impotriva discriminarilor rasiale) - din cadrul Presedintiei Consiliului de Ministri, in colaborare cu Ambasada Romaniei in Italia.



Conferinta a fost introdusa de domnul Marco de Giorgi, Director General al UNAR si de catre doamna Oana Liscan, Secretar II la Ambasada Romana din Italia.
 
In prima parte a intalnirii, au conferentiat domnul Antonio Ricci, responsabil al Dosarului Statistic despre Emigratie, care a facut o lectura socio-statistica a prezentei si a integrari romanilor in Italia, doamna Nadia Vacaru, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza de la Iasi, care a vorbit despre "Familia romaneasca in strainatate - cu referire la Roma", si doamna Mirela Videa, atasat pentru probleme de munca si sociale la Ambasada Romana din Italia, a prezentat problemele lucratorilor romani din Italia.
 
In partea a doua a avut loc o dezbatere la care au participat reprezentanti ai diferitelor asociatii romanesti din Italia care au evocat aspecte pozitive si negative pe care le intampina romanii in integrarea lor in Italia.
 
Concluziile dezbaterilor au fost trase, la invitatia organizatorilor, in frunte cu domnul Franco Pittau, coordonatorul Dosarului Statistic despre Emigratie, de catre Preasfintitului Parinte Episcop Siluan care a subliniat importanta studiilor si a marturiilor prezentate, care ne permit sa avem o imagine mai clara a realitatilor pe care concetatenii nostri le traiesc in Italia. S-au evocat lucruri foarte frumoase si realitati foarte dure si negative din viata romanilor in Italia. Multe sunt lucrurile frumoase, multe sunt lucrurile neplacute ce se intalnesc in viata comunitatii noastre. Integrarea romanilor in Italia este buna si superioara celorlalte comunitati prezente in Italia, iar problema familiei (familia este un catalizator in procesul de integrare), devine foarte acuta datorita saraciei si a destramarii ei intre Romania si Italia, problema care se rasfrange de foarte multe ori asupra copiilor. Este evident ca procesul integrarii este unul complex si care presupune trairea si cunoasterea propriei identitati, dar si cunoasterea propriilor drepturi si obligatii, in contextul unei lumi aflate in criza si in care cei care angajeaza nu au totdeauna interesul de a respecta drepturile angajatilor. S-a subliniat si faptul ca integrarea romanilor in Italia depinde mult de cunoasterea acestora, nu doar prin prisma cronicilor de ziar sau televiziune, adesea negative, ci mai ales prin prisma valorilor noastre personale si generale, poporul nostru fiind purtatorul unor minunate valori spirituale, culturale si de bogate traditii populare care nu se pot reduce doar la "degustari de mancare si bautura romaneasca". De aceea, in final, Preasfintia Sa a invitat pe organizatori sa repete cu regularitate asemenea initiative, iar pe reprezentantii comunitatii romanesti prezenti, sa se angajeze la promovarea valorilor pe care le poarta in sine poporul nostru, astfel ca "sufletul romanesc" si "sufletul italian" sa se intalneasca si sa-si impartaseasca ce au ele mai bun. Aceasta e calea cea mai sigura pentru a inlocui discriminarea cu buna intelegere si cooperarea spre binele comun.

Pentru ca cei ce citesc prezentul articol sa aiba un tablou mai complet, amintim faptul ca Romania are un primat, in Europa, in domeniul emigratiei, peste 10 % din populatia tarii noastre aflandu-se in tarile Uniunii (in Italia, la sfarsitul anului 2012 erau, potrivit Eurostat, 1.072.342 de romani inscrisi la primarii, iar acest numar este in crestere cu 20%, in ultimii doi ani, in ciuda crizei economice).

La sfarsit, participantilor li s-a oferit o brosura cu Drepturile Emigrantilor si o cartela socio-statistica privind romanii din Italia.

Sursa: episcopia-italiei.ro

.
Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 661

Voteaza:

Conferinta ”Integrarea Romanilor in Italia - intre familie si munca” la Roma 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE