Conferinta internationala dedicata Sinodului din Creta

Conferința internațională dedicată Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, care a avut loc în Creta, a debutat miercuri, 26 aprilie 2017, la Cluj. Conferința se bucură de o largă participare internațională și adună teologi din Statele Unite până în Georgia.

Evenimentul organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă și Centrul de Studii Nomocanonice al Universității Babeș-Bolyai, a debutat miercuri, de la ora 16:00, în prezența Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei al Clujului. În cuvântul rostit, Părintele Mitropolit a amintit celor prezenți că Sinodul din Creta a fost un eveniment mult așteptat și pregătit, având rolul de a reafirma Ortodoxia în lumea contemporană.

ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a reamintit celor prezenți, printre altele, și care au fost temele discutate în cadrul Marelui Sinod al Ortodoxiei.

Invitat la eveniment a fost și Pr. prof. dr. Viorel Ioniță de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, Consilier patriarhal onorific, care a subliniat că textele supuse aprobării Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe nu au avut menirea de a schimba ceva din punct de vedere dogmatic, ci prin acestea s-a dorit afirmarea sinodalității și unitatea Bisericii Ortodoxe universale. Pr. conf. univ. dr. Patriciu Vlaicu, de la Centrul de Studii Nomocanonice al Universității „Babeș-Bolyai” a subliniat importanţa deosebită a evenimentului care a avut loc în Insula Creta.

În urma discuțiilor purtate în cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din ziua de 29 octombrie 2016, ședință prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, membrii Sfântului Sinod au formulat și exprimat următoarele concluzii cu privire la desfășurarea și hotărârile Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe din Creta (16-26 iunie 2016):

S-a luat act cu apreciere de participarea și implicarea substanțială a Patriarhului României și a altor membri ai delegației Bisericii Ortodoxe Române la lucrările Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe.

S-a luat act de conținutul documentelor în forma aprobată în cadrul lucrărilor Sfântului și Marelui Sinod din Creta, respectiv, Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană; Diaspora Ortodoxă; Autonomia și modul proclamării acesteia; Sfânta Taină a Cununiei și impedimentele la aceasta; Importanța postului și respectarea lui astăzi; Relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine, la care se adaugă Enciclica și Mesajul Sinodului. Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe nu a formulat dogme noi, canoane noi sau modificări liturgice, ci a mărturisit faptul că Biserica Ortodoxă este Biserica Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească a lui Hristos.

De asemenea, s-a luat act de faptul că textele pot fi explicitate, nuanțate sau dezvoltate de către un viitor Sfânt și Mare Sinod al Bisericii Ortodoxe. Explicitarea acestora și redactarea altor documente sinodale cu teme diferite nu trebuie realizate, însă, sub presiunea timpului, ci, în cazul în care nu există consens panortodox, ele trebuie amânate și perfecționate până când se va realiza un consens.

Sursa: radiorenasterea.ro

Pe aceeaşi temă

28 Aprilie 2017

Vizualizari: 553

Voteaza:

Conferinta internationala dedicata Sinodului din Creta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE