Conferinta pastoral-misionara in Protopopiatul Campulung Moldovenesc

Preotii din Protopopiatul Campulung Moldovenesc au participat ieri, 10 iunie 2014, la conferinta pastoral-misionara prezidata de Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Pimen. Intrunirea a fost dedicata Anului omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Impartasanii).

La sediul Protopopiatului Campulung Moldovenesc din judetul Suceava s-a desfasurat ieri, 10 iunie 2014, conferinta pastoral-misionara cu preotii. Sedinta s-a desfasurat cu binecuvantarea si in prezenta Inaltpreasfintitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. Inaltpreasfintia Sa a fost insotit de pr.

Catalin Axinte, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor. Dupa cuvantul de bun venit al parintelui Aurel Goras, protopop al Protopopiatului Campulung Moldovenesc, pr. Dan Ceredeev de la Parohia Ciumarna a sustinut referatul dedicat Anului omagial euharistic, din care va prezentam un scurt fragment: „Duhovnicul se roaga lui Dumnezeu sa curete zgura pacatelor, sa vindece ranile sufletului penitentului si sa-l ridice din suferinta, indreptandu-l pe calea urcusului, pe treptele virtutilor. In Molitfelnic ni se spune cine si cum trebuie sa se apropie de Sfanta Spovedanie. In cadrul spovedaniei se primeste iertarea pacatelor, intarire in credinta, putere, sprijin si ajutor in lupta cu ispitele. Invatatura de credinta ortodoxa ne recomanda o spovedanie cat mai deasa. Sunt crestini, mai ales monahi, care se spovedesc mai des, chiar saptamanal. Spovedania deasa are un rol preventiv de profilaxie a pacatului. Fiindca urmeaza sa te spovedesti nu peste multa vreme, vei fi cu mai multa luare-aminte la faptele, cuvintele si gandurile tale. Astfel, vei incerca sa fii mult mai atent si sa te feresti sa cazi in ispita. Sfanta Euharistie a stat mereu in centrul vietii crestinilor. In Taina Euharistiei ne intalnim cu Mielul-Hristos injunghiat si aflat in permanenta stare de jertfa. Sfanta Euharistie are un intreit caracter: de taina, de jertfa si de ospat comemorativ. Sfanta Euharistie este Taina Comuniunii. Hristos-Domnul este liantul care uneste cerul si pamantul. El este jertfa care se aduce pe sfintele altare si se da oamenilor spre mantuirea si viata vesnica“.

„Taina Spovedaniei si Sfanta Impartasanie nu mai sunt intelese asa cum ar trebui“
In continuare, preotii au luat cuvantul pe marginea temei expuse, apoi parintele protopop Aurel Goras a facut unele completari si recomandari. Protopopul Protopopiatului Campulung Moldovenesc a indemnat slujitorii sfintelor altare sa fie foarte atenti cu obiectele liturgice folosite pentru Sfanta Impartasanie in cadrul Sfintei Liturghii. In acelasi timp, s-a recomandat ca acoperamintele de pe sfanta masa sa fie inlocuite dupa o perioada de timp rezonabila. Parintii parohi au fost indemnati sa ofere scolilor de pe cuprinsul protoieriei publicatiile gratuite editate la initiativa si cu binecuvantarea Arhiepiscopului Sucevei si Radautilor. A urmat cuvantul Inaltpreasfintitului Arhiepiscop Pimen, care a facut referire la cele doua taine expuse in cadrul referatului. „Din ce in ce mai mult, Taina Spovedaniei si Sfanta Impartasanie nu mai sunt intelese asa cum ar trebui. La inceput, spovedania era in comun. Sfintii Parinti au constatat ca spovedania trebuie facuta individual. Apoi, s-a constatat ca oamenii se intorceau din nou la pacat. Fiecare preot va raspunde in fata lui Dumnezeu daca il impartaseste pe crestinul care nu a facut dovada unui timp de pocainta si de stabilitate. Nimeni nu este vrednic. Acesta este motivul pentru care s-a amanat impartasania. Dupa ce omul dobandeste statornicia duhovniceasca, el poate sa se impartaseasca. Aceasta este convingerea Sfintilor Parinti, care s-a mentionat mai tarziu in diferite lucrari. Este indicat ca dupa terminarea Sfintei Spovedanii, preotul sa ofere credinciosului o invatatura. Este foarte greu sa dai un canon celui care se spovedeste. Preotul dezleaga orice pacat. Arhiereul poate sa judece mai bine atunci cand exista pacate mai mari. Credinciosii nostri sunt intariti prin Sfintele Taine, ei avand constiinta nevoii de a fi curati sufleteste. In vremea cand eram la parohie am spovedit. In acele vremuri era alta lume. De aceea, am editat mai multe brosuri din Sfintii Parinti, purtatori de Dumnezeu, pentru ca oamenii sa cunoasca invatatura Bisericii noastre“, a spus IPS Arhiepiscop Pimen. La final, parintele protopop Aurel Goras a multumit ierarhului de la Suceava pentru ca a fost prezent la conferinta pastoral-misionara a Protopopiatului Campulung Moldovenesc.


Constantin Ciofu
Sursa: doxologia.ro

.

11 Iunie 2014

Vizualizari: 508

Voteaza:

Conferinta pastoral-misionara in Protopopiatul Campulung Moldovenesc 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE