Contributia Bisericii Ortodoxe in politica sociala a Europei

La sediul Comisiei Europene de la Bruxelles a avut loc astazi, 17 octombrie 2012, un seminar despre „Promovarea solidaritatii in contextul crizei economice actuale” in cadrul caruia a fost subliniata contributia Bisericii Ortodoxe in politica sociala a Europei. Evenimentul a fost organizat de Comitetul reprezentantilor Bisericii Ortodoxe pe langa Uniunea Europeana si Comisia Europeana, reunind reprezentanti a 10 biserici, ai Comisiei, ai comunitatii de experti academici si sefii misiunilor diplomatice din tari ortodoxe aflati la Bruxelles.

„Reuniuni precum aceasta cred eu ca au meritul tocmai pentru a constientiza faptul ca Biserica Ortodoxa este un partener foarte serios si mai mult decat serios este un partener foarte activ la nivel local, regional, national, dar si european. In dezvoltarea unei politic sociale eficiente si durabile mai ales in contextul acestei crize economice actuale. Seminarul are trei subteme.

Prima abordeaza impactul crizei asupra structurii social europene. A doua, coeziunea sociala in perspectiva Bisericilor Ortodoxe si aceasta cu accent social pe provocarile si experientele pe care le-au trait Bisericile Ortodoxe. Cea de-a treia se centreaza pe solidaritatea dintre generatii, deoarece anul acesta la nivel european este tocmai anul imbatranirii active si solidaritatii intre generatii. Biserica nooastra este reprezentata la acest seminar de Domnul Profesor Adrian Lemeni, de Parintele Dorel Motoc, consilier patriarhal si directorul Federatiei Filantropia si de directorul de reprezentare al Patriarhiei Romane pe langa institutiile europene“, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Cons. Sorin Selaru, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Romane pe langa institutiile europene.

S-au dezbatut aspecte ce tin de impactul crizei economice asupra structurii sociale a societatii europene; solidaritatea intre generatii si conceptia Bisericii Ortodoxe pentru perspectiva coeziunilor sociale, luand in considerare provocarile timpului.

„In cadrul seminarului organizat de Comisia Europeana la Bruxelles am prezentat cateva repere privind gandirea si actiunea sociala din perspectiva traditiei ortodoxe actualizata in contextul european si traditional de astazi si totodata am evidentiat cateva programe realizate in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane pe tematica seminarului. Intr-o prima parte am prezentat cateva repere specifice traditiei ortodoxe, iar in a doua parte am prezentat trei realitati care tin de coeziunea sociala. M-am oprit la trei activitati dezvoltate in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane si anume, un prim punct referitor la incluziunea sociala, apoi in al doilea punct a fost cel referitor la fenomenul migratiei. Al treilea punct a fost cel referitor la domeniul educatiei”, a explicat Conf. Dr. Adrian Lemeni de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

Comitetul Reprezentantilor Bisericii Ortodoxe pe langa Uniunea Europeana a fost infiintat in anul 2010.

Sursa: arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

18 Octombrie 2012

Vizualizari: 750

Voteaza:

Contributia Bisericii Ortodoxe in politica sociala a Europei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE