Curs de iconografie bizantina la Manastirea Putna


Curs de iconografie bizantina la Manastirea Putna

In perioada 15-27 septembrie a.c., cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, la Manastirea Putna va avea loc un curs intensiv de iconografie bizantina. Cursul din anul acesta continua o traditiei inceputa acum 5 ani, odata cu prima activitate de acest gen care a avut loc in anul 2004.

Societatea romaneasca s-a aflat dupa 1989 in fata unui proces de recuperare a identitatii proprii, identitate cenzurata si distorsionata in perioada comunista.

Unul din domeniile adanc vaduvite inainte de 1989 a fost iconografia. Parte integranta a spiritualitatii ortodoxe, icoana exprima grafic intreaga invatatura a dreptei credinte. In aceste conditii, pentru a reintra in normalitate, Biserica a trebuit sa pregateasca iconari care sa picteze corect adevarurile credintei.

Incepand cu anul comemorativ "Stefan 500", la Manastirea Putna s-au desfasurat anual tabere iconografice. Aceste cursuri intensive, mai mult formative decat informative, au fost coordonate de Asociatia Tinerilor Ortodocsi din Balcani (The Balkan Orthodox Youth Association) cu sprijinul manastirii, adunand la un loc tineri din Grecia, Bulgaria, Serbia, Romania si Ucraina.

Intre anii 2004 si 2007, au avut loc patru tabere de cate doua saptamani fiecare, cu subiecte tematice diferite, alese in functie de nivelul de pregatire profesionala a tinerilor. Mostenind arta iconografica traditionala a Sfantului Munte Athos prin intermediul Manastirii Makri de langa orasul grecesc Alexandropolis, atelierul de icoane al Manastirii Putna a fost gazda artistica a acestor tabere de pictura. Tematica fiecareia s-a desfasurat intr-un climat plastic inspirat din mediul clasic al scolii cretane post-bizantine din secolul al XVII-lea.

Multi dintre tineri s-au format in spiritul acestei arte iconografice traditionale si au devenit studenti la facultati de specialitate si chiar artisti debutanti.

Sursa: basilica.ro

.

15 Septembrie 2008

Vizualizari: 1456

Voteaza:

Curs de iconografie bizantina la Manastirea Putna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE