Daniil Sihastrul, duhovnicul Sfantului Voievod Stefan cel Mare


Daniil Sihastrul, duhovnicul Sfantului Voievod Stefan cel Mare

 

Sfantul Daniil Sihastrul este praznuit de credinciosi, in fiecare an, pe data de 18 decembrie. Sfantul Daniil este cunoscut sub numele de "Sfantul Daniil Sihastrul cel Batran", "Sfantul Daniil Schimonahul" si "Sfantul Daniil cel Nou", spre a se deosebi de prorocul Daniel din Testamentul Vechi. A trait intre anii 1405“1496. S-a nascut intr“un sat din jurul Radautilor. A intrat de tanar in obstea Cuviosului Lavrentie, comuna Vicovul de Sus, unde s“a invrednicit de darul preotiei.

Se retrage ca sihastru pe valea paraului Secu, apoi, dupa 1450, in partile Putnei, unde si“a sapat in stanca o chilie. A fost sfatuitorul si duhovnicul Sfantului Voievod Stefan cel Mare. Cuviosul Daniil Sihastrul a fost canonizat in anul 1992.

 

Moastele Sfantului Daniil Sihastrul

 

Moastele Sfantului Daniil se odihnesc in pronaosul bisericii de la Voronet. Deasupra mormantului este asezata o lespede de gresie, din vremea lui Stefan cel Mare, impodobita in stil romanic, cu frunze in chipul inimii, iar la capete are urmatoarea inscriptie: "Acest mormant este al parintelui nostru David, ca schimnic Daniil".

 

Inscriptia aceasta laconica este tipica vietii sfantului, care a fugit de maririle desarte, cautand anonimatul faptei bune.

 

O parte din moastele sale si anume un deget, ferecat in argint si impodobit cu unsprezece margaritare si un granat, se pastreaza si astazi la manastirea Putna, in muzeu. El poarta inscriptia: "Aceste relicve le-am ferecat eu Ghedeon, igumen ot Voronet, cu toata cheltuiala mea in anul 7257 (1749), in 4 decemvrie". Acest deget, ferecat in argint, arata ca sfintele moaste ale lui Daniil Sihastrul au fost, pe la mijlocul veacului al XVIII-lea, expuse in manastire. Egumenul Ghedeon a umblat la ele si, desprinzand degetul, l-a trimis Putnei.

 

Despre acest deget, care este pastrat la manastirea Putna, traditiile spun ca este degetul aratator de la mana dreapta a Sfantului Daniil, cu care el a aratat voevodului mandra vale a Putnei, unde l-a indemnat sa ridice manastirea. Degetul este "facator de minuni".

 

Chipul Sfantului Daniil Sihastrul

 

Chipul Sfantului Daniil apare si in doua picturi din secolul al XVI-lea. In 1547 s-a terminat minunata pictura exterioara a bisericii lui Stefan cel Mare de la Voronet, prin purtarea de grija a mitropolitului Grigorie Rosea. Pe fatada de miazazi a pridvorului, langa usa de intrare, apar chipurile mitropolitului Grigorie si al lui Daniil Sihastrul. Acesta este zugravit ca un om batran cu barba lunga si alba si in vesminte de sihastru; in jurul capului, cu plete albe, apare aureola de sfant, precum si inscriptia "Sfantul Daniil". In mana stanga are un toiag, iar in dreapta tine un sul de pergament, cu o inscriptie slavona: "Veniti fratilor, de ma ascultati. Invata-va-voi frica Domnului, cine este omul.".

 

Un alt chip al sfantului apare intr-un Tetraevanghel, daruit de mitropolitul Grigorie Rosea manastirii Voronet. Sfantul este infatisat stand in picioare, cu o cruce in mana dreapta si un toiag in stanga; este imbracat in vesminte scumpe si bogate, avand barba si plete albe. Fata ii straluceste de bunatate si de evlavie, o fata spiritualizata de schimnic care a trait toata viata in post si rugaciune, in jurul capului apare aureola sfinteniei, precum si inscriptia "Sfantul Daniil".

.

18 Decembrie 2008

Vizualizari: 3260

Voteaza:

Daniil Sihastrul, duhovnicul Sfantului Voievod Stefan cel Mare 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE