Declaratia Sf. Sinod al B.O.R. privind cercetarea dosarelor de la Securitate ale ierarhilor si clericilor

 

In legatura cu cercetarea dosarelor de la Securitate ale ierarhilor si clericilor apartinand cultelor religioase, Sfantul Sinod reafirma raspunsul oficial al Bisericii Ortodoxe Romane din ianuarie 1998, in sensul ca aceasta  va respecta hotararile forurilor legiuitoare ale tarii, abilitate sa decida asupra acestei probleme.


In momentul de fata, Sfantul Sinod considera ca:

 

1. Din punct de vedere strict bisericesc, delatiunea este un pacat, iar acesta se rezolva, benevol si exhaustiv, prin Taina Marturisirii, efectul acesteia fiind recunoasterea, cainta, ispasirea si, in final, redobandirea libertatii launtrice.

 

2. Patriarhia Romana ii va propune Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) un protocol de cercetare in virtutea caruia o echipa de persoane competente, care nu apartin clerului, sa aiba acces la dosarele ierarhilor si preotilor, sa le cerceteze si, in final, sa-i prezinte Sfantului Sinod concluziile obiective, urmand ca acesta sa ia masurile care se impun de la caz la caz.

 

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

 

.

16 Noiembrie 2006

Vizualizari: 2889

Voteaza:

Declaratia Sf. Sinod al B.O.R. privind cercetarea dosarelor de la Securitate ale ierarhilor si clericilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE