Deschiderea cursurilor Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti

Rugăciune la început de an universitar
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti a avut loc ieri începutul oficial al noului an universitar 2014-2015 pentru studenţii teologi. Cadrele didactice şi cursanţii au participat la Sfânta Liturghie săvârşită la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon“ - Nou, paraclis patriarhal, de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. După ora 12:00, studenţii de anul I au participat la o întâlnire informativă cu conducerea facultăţii.



Începutul anului universitar este de fiecare dată un moment emoţionant pentru cadrele didactice şi studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, dar cei care trăiesc cel mai intens evenimentele din prima zi de facultate sunt studenţi din anul I. Aşa cum este tradiţia, noul an universitar, 2014-2015, a început cu Sfânta Liturghie care a fost săvârşită la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon“ - Nou de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte pr. prof. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, pr. prof. dr. Constantin Preda, pr. lect. dr. Gheorghe Holbea, prodecanii acestei instituţii, precum şi preoţi cadre didactice şi slujitori de la Catedrala Mitropolitană. Răspunsurile liturgice au fost date de corul studenţilor teologi. La Sfânta Liturghie au participat cadrele didactice, studenţii, masteranzii şi doctoranzii, precum şi reprezentanţi ai Universităţii Bucureşti.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul a săvârşit şi slujba Te Deum-ului la înceutul anului universitar, în care s-au făcut cereri speciale pentru ca Dumnezeu să-i ocrotească pe profesorii şi studenţii teologi. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa i-a îndemnat pe tineri să folosească bine timpul studenţiei, pentru a se forma intelectual şi duhovniceşte. „Vă îndemn să folosiţi bine timpul pe care îl aveţi la dispoziţie în vremea studiilor, să folosiţi energia, tinereţa şi darurile pe care le-aţi primit de la Dumnezeu pentru asimilarea teologiei, pentru lecturarea Sfintei Scripturi, pentru parcurgerea a cât mai multe din operele Sfinţilor Părinţi, pentru a studia lucrările fundamentale de teologie şi spiritualitate creştină ortodoxă, ca să fiţi la înălţimea aşteptărilor Bisericii noastre, a ierarhiei şi a credincioşilor care în vremurile acestea tulburi aşteaptă preoţi dăruiţi cu multe competenţe pentru a răspunde nevoilor duhovniceşti“, a spus Preasfinţia Sa.

Părintele decan a spus că facultatea aşteaptă pe noii studenţi anul acesta în condiţii mai bune pentru că la până la finalul anului va fi terminată mansarda sediului instituţiei, care va găzdui spaţii noi de cercetare şi studiu. „Reîntâlnirea profesorilor cu studenţii ne aduce sentimente care ne emoţionează şi ne fac să ne mobilizăm pentru ca teologia pe care le-o transmitem să fie vie, adecvată zilelor noastre şi exigenţelor Bisericii. Avem speranţa ca Bunul Dumnezeu să ne ocrotească, pe toţi profesorii şi studenţii, să ne dea sănătate ca să ne îndeplinim misiunea cu responsabilitate. În anul I de studiu, la cele patru specializări, avem peste 300 de tineri care doresc să studieze teologia, iar în total, facultatea noastră are în jur de 1.500 de studenţi“, ne-a spus pr. decan Ştefan Buchiu.

În Amfiteatrul „Preot Dumitru Stăniloae“ studenţii de anul I au participat la o întâlnire informativă cu conducerea facultăţii şi au primit Ghidul studentului pentru anul universitar 2014-2015.


Marius Nedelcu
Sursa: ziarullumina.ro

.

03 Octombrie 2014

Vizualizari: 432

Voteaza:

Deschiderea cursurilor Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE