Deschiderea manifestarilor cultural-educative dedicate Zilelor Francofoniei, la Ramnicu Valcea

In lunile martie si aprilie vor avea loc numeroase manifestari cultural-educative, organizate sub genericul „Zilele Francofoniei”. Astfel, miercuri, 12 martie 2014, incepand cu ora 17.00, in Sala de conferinte a Bibliotecii Judetene „Antim Ivireanul” din Ramnicu Valcea a avut loc Ouverture de la Francophonie (Deschiderea Francofoniei), editia 2014.
In cadrul Zilelor Francofoniei vor fi initiate o serie de manifestari culturale care vizeaza descoperirea si promovarea culturii, civilizatiei si limbii franceze, dar si a modului in care cultura romaneasca a fost receptata in spatiul cultural francofon.

La evenimentul cultural a luat parte si Parintele Constantin Olariu, Inspector pentru catehizarea parohiala, care a rostit mesajul din partea Arhiepiscopiei Ramnicului.


„Organizarea „Zilelor Francofoniei”, ca de altfel intreaga activitatea cultural-educationala ce se desfasoara la Biblioteca „Antim Ivireanul”, reafirma rolul pe care marile biblioteci de stat sau personale l-au avut atat in Antichitate cat si in perioada afirmarii plenare a ideilor umaniste, devenind o carte de vizita in prezentarea carturarilor, aristocratilor si clericilor vremii.

Biblioteca „Antim Ivireanul” prin Doamna Director Augustina Sanda Constantinescu, ne propune un nou mod de abordare a unei biblioteci, prin seria evenimentelor pe care le organizeaza – conferinte, expozitii de carte, de icoane si pictura, lansari de carte si dezbateri cu caracter educativ-formativ, concerte s.a. - iar „Zilelor Francofoniei” vizeaza deopotriva descoperirea si promovarea culturii, civilizatiei si limbii franceze, dar si a modului in care cultura romaneasca a fost receptata in spatiul cultural francofon.

In istoria culturii vechi romanesti, si anume in perioada ei de plamadire, au ostenit cu ravna vrednica de pomenire un sir lung de clerici luminati, iubitori de tara, adevarati pioneri in vremuri de alegere a luminii de intuneric, ctitori de limba, de cultura si de unitate romaneasca (Episcop Dr. Antonie Plamadeala, Clerici ortodocsi ctitori de limba si cultura romaneasca, Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa, Bucuresti, 1977, p.5.).

Pentru reliefarea modului in care spiritualitatea ortodoxa a devenit creatoare de cultura in viata poporului roman, la initiativa Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat proclamarea anului 2014 drept "Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Impartasanii)“ si „Anul comemorativ al Sfin­tilor Martiri Brancoveni“.Poporul roman a realizat o legatura vie cu mari duhovnici prin Taina Sfintei Spovedanii, incununate cu participarea la Taina Imparatiei lui Dumnezeu prin Sfanta Impartasanie, insa, totodata, Liturghia ortodoxa a devenit izvor al culturii. Arta crestina s-a marturisit drept un raspuns al vocatiei de a crea, dar si un reflex al unei vieti spirituale intense.

Sfantul Constantin Brancoveanu a fost pe drept cuvant numit un Principe al culturii noastre, adeverind faptul ca cel ce dobandeste, prin credinta si purtarea sa, virtutile crestine si atinge treapta sfinteniei, se arata stralucit si destoinic nu numai intre cele duhovnicesti, ci deopotriva in cele ale acestui veac, in politica, in carmuirea tarii, in litere, stiinte si arte, adica ajunge om desavarsit intru toate. A fost fauritorul unui stil artistic care ii poarta numele si care a atras admiratia intregii Europe. In Biblioteca Manastirii Hurezi Sfantul Constantin a asezat si colectia de volume greco-latine din Corpus Byzantinae historiae al lui Charles Du Cange du Fresne, publicate in veacul al XVII-lea la Paris, care cuprindeau texte din istoriografia bizantina, incepand cu secolul al IV-lea si continuand pana la cele ale cronicarilor greci medievali.

In „Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni“ Arhiepiscopia Ramnicului a initiat desfasurarea unor evenimente spirituale, liturgice si culturale, atat in ctitoriile Sfantului Voievod Constantin Brancoveanu si a inaintasilor sai sau la Centrul eparhial cat si in parteneriat cu institutiile de cultura, intre care si Biblioteca „Antim Ivireanul”.

„Zilele Francofoniei” devin asadar un bun prilej de cunoasterea a modului in care cele doua culturi romane si franceze au contribuit la buna intelegere si prietenie intre popoare, dar si de marturisire a roadelor credintei in viata poporului nostru, roade care se vadesc in cadrul unor principii sanatoase de omenie, de dreptate, de pace intre toti oamenii.


Felicitam pe organizatorii acestui eveniment, la care intelegem ca o sarbatoare poate deveni un moment misionar si poate incuraja marturia noastra comuna in societatea actuala, spre slava lui Dumnezeu si binele oamenilor!”

Sursa: arhiram.ro

.

14 Martie 2014

Vizualizari: 404

Voteaza:

Deschiderea manifestarilor cultural-educative dedicate Zilelor Francofoniei, la Ramnicu Valcea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE