Doamna Maria Brancoveanu, o candela aprinsa a neamului romanesc

Cuvantul Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, adresat cu prilejul Concertului „Bucuria Invierii”, Ateneul Roman, Bucuresti, luni, 19 mai 2014:

Hristos a inviat!

Editia a doua a concertului Bucuria Invierii este dedicata cinstirii Femeilor mironosite, sarbatoarea lor fiind (din anul 2012) al doilea hram al bisericii bucurestene „Sfantul Nicolae – Dintr-o zi”, dar si memoriei uneia dintre femeile cele mai vrednice ale neamului romanesc: Doamna Maria Brancoveanu, o femeie care a trait in sufletul ei martiriul sotului ei, Domnitorul Constantin Brancoveanu, si al celor patru fii ai ei, Constantin, Stefan, Radu si Matei.

In luna aprilie a anului 1714, Doamna Maria Brancoveanu a fost intemnitata la Constantinopol odata cu familia sa. A suferit mult in inchisoare, dar durerea ei cea mai mare a fost vestea ca sotul ei si cei patru fii ai sai au fost decapitati in ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, 15 august 1714, aceasta fiind chiar ziua de nastere a Domnitorului, care implinea 60 de ani, si ziua onomastica a ei. Nimic nu putea fi mai tragic pentru o mama decat sa traiasca durerea mortii martirice a sotului ei si a fiilor ei. Si totusi, pentru Maria Doamna, uciderea fiilor sai și a soțului sau, Domnitorul Constantin Brancoveanu, alaturi de sfetnicul Ianache Vacarescu, a fost traita ca o taina a Crucii si a Invierii lui Hristos Cel ce daruieste martirilor cununi ceresti de biruinta, potrivit fagaduintei lui Dumnezeu: „Fii credincios pana la moarte si iti voi da cununa vietii” (Apocalipsa 2, 10).

Martirii care marturisesc credinta lor in Hristos nu sunt victime, ci jertfe in deplina libertate a conștiintei avand un curaj mai tare decat frica de moarte. De aceea, martirii nu sunt considerati de Biserica infranți, ci „buni biruitori mucenici”.

Desi Doamna Maria Brancoveanu a supraviețuit fizic martirizarii familiei sale, totusi putem spune ca ea a murit de cinci ori, a murit de fiecare data cand cei patru fii si sotul ei au plecat capul sub sabia calaului, preferand sa moara crestini ortodocsi decat sa tradeze credinta crestina stramoseasca a poporului roman.

Din suferinta si evlavia Doamnei Maria Brancoveanu s-au nascut apoi florile pomenirii si cinstirii memoriei Domnitorului martir, deoarece ea, cu mari riscuri, in anul 1720, a adus din insula Halki de langa Constantinopol osemintele Domnitorului si le-a inmormantat in biserica „Sfantul Gheorghe – Nou” din Bucuresti, pe care familia Brancoveanu o ctitorise intre anii 1705 - 1707. Ca unica marturie a acestui act de evlavie si curaj, ea a lasat o inscriptie pe o candela care trimitea spre mormantul ascuns sub pardoseala bisericii raze din lumina lina a Imparatiei Cerurilor.

La implinirea a 300 de ani de la moartea Sfintilor Brancoveni, dupa ce multa vreme au fost ascunse cu o desavarsita si inteleapta smerenie, sfintele moaste ale Voievodului martir Constantin Brancoveanu au fost deshumate recent (15 mai 2014) si asezate intr-o racla stralucitoare, confectionata din argint aurit, cu mare maiestrie, de maicile de la Manastirea Pasarea de langa Bucuresti. Odata cu cinstirea acestor sfinte moaste, este cinstita si memoria Doamnei Maria Brancoveanu, care ramane pentru totdeauna model de femeie crestina demna si curajoasa, sotie evlavioasa si mama jertfelnica, iubitoare de Biserica si Neam.

Cu prilejul concertului vocal-simfonic din aceasta seara, dedicat memoriei Doamnei Maria Brancoveanu, la propunerea parohiei Sfantul Nicolae - Dintr-o zi, evidentiem patru vrednice femei din zilele noastre, oferindu-le, in semn de deosebita apreciere, distinctii speciale care amintesc de credinta si vrednicia Doamnei Maria Brancoveanu. Astfel, oferim Ordinul „Crucea Maria Brancoveanu” Doamnei Lidia Staniloae, iar Diploma de onoare „Maria Brancoveanu” este oferita Doamnei Dr. Niculina Bratu, chirurg pediatru la Spitalul Marie Curie din Bucuresti, Preacuvioasei Maici Eufimia Popa, Stareta Manastirii Tiganesti din Arhiepiscopia Bucurestilor, si Doamnei Mioara Grigorie, profesor de religie si mama a cinci copii.

Tot acum, inainte de inceputul concertului, ii felicitam pe artistii care ne aduc, in aceasta seara, mesajul spiritual al bucuriei pascale prin acorduri lirice, si anume pe: membrii Orchestrei Metropolitane Bucuresti si ai Corului Accoustic, dirijate de Daniel Jinga. De asemenea, felicitam pe solistii si pe actorii acestui concert, pentru contributia lor artistica, alaturi de cea a regizorului Alice Barb. Adresam mulțumiri conducerii Ateneului Roman, care gazduieste acest important eveniment solemn al Patriarhiei Romane. Multumim tuturor celor care au contribuit la organizarea acestui concert, mai ales Primariei Sectorului I. Apreciem in mod deosebit contribuția Parohiei Sfantul Nicolae – Dintr-o zi din București, care nu uita niciodata ca biserica parohiei este ctitorita de Doamna Maria Brancoveanu si, prin urmare, cultiva cu multa recunostinta memoria ei.
Multumim si tuturor celor care sunt prezenti aici la acest eveniment spiritual si cultural-artistic.

Ne rugam Preasfintei Treimi sa ne daruiasca totdeauna lumina Invierii lui Hristos ca sa urmam pilda luminoasa a vietii Doamnei Maria Brancoveanu, o permanenta candela aprinsa a demnitatii poporului roman credincios si jertfelnic!

Hristos a inviat!

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

.
Pe aceeaşi temă

20 Mai 2014

Vizualizari: 759

Voteaza:

Doamna Maria Brancoveanu, o candela aprinsa a neamului romanesc 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE