Doi ani de la intronizarea primului ierarh al Episcopiei Slatinei si Romanatilor

Joi, 25 martie 2010, de praznicul imparatesc al Bunei Vestiri la Manastirea Clocociov de langa Slatina un sobor de ierarhi savarsesc Sfanta Liturghie cu prilejul implinirii a doi ani de la intronizarea Preasfintitului Sebastian Episcopul Slatinei si Romanatilor.

Cateva mii de credinciosi din municipiul Slatina si imprejurimi, dar si din alte zone ale Olteniei, au participat, in ziua de 25 martie 2008, la intronizarea primului Episcop al Slatinei, in persoana PS Sebastian Pascanu. Ceremonia de intronizare a avut loc la biserica „Maica Domnului”, in cadrul Sfintei Liturghii oficiata de catre IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, in fruntea unui sobor de 12 ierarhi, preoti si diaconi. Din sobor a facut parte si PS Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei.

Voievodul martir Constantin Brancoveanu, domnitorul Tarii Romanesti intre 1688 si 1714, ucis impreuna cu cei patru fii ai sai de pagani pentru ca a refuzat sa se lepede de credinta crestina, a fost raduit sa fie ocrotitorul Episcopiei Slatinei.



Prea Sfintitul Sebastian Pascanu a fost ales in scaunul de Episcop al Episcopiei Slatinei de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, prin vot secret, in sedinta din 5 martie 2008, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei si a membrilor Adunarii Eparhiale a Episcopiei Slatinei.

PS Sebastian Pascanu - repere biografice

S-a nascut la 5 noiembrie 1966, in orasul Moreni, primind la botez numele de Sorin Petrica. Intre anii 1983 - 1988 a frecventat cursurile Seminarului Teologic de la Manastirea Neamt, iar in anul absolvirii a fost tuns in monahism si hirotonit ierodiacon pe seama Schitului Crasna din judetul Prahova. A urmat apoi cursurile Facultatii de Teologie din Bucuresti, iar in perioada 1992 - 1997 cele de doctorat la Facultatea de Teologie din Tesalonic (Grecia), luandu-si titlul de doctor in Teologie Liturgica cu tema: "Teologia liturgica romaneasca in sec. al XX-lea".

In anul 1996 a fost hirotonit ieromonah si vreme de trei ani a fost staret la Manastirea Crasna. In perioada 1997 - 2001 a indeplinit si ascultarea de exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Bucurestilor. La propunerea Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, in sedinta Sfantului Sinod din februarie 2001, a fost ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor cu titlul de Ilfoveanul. A publicat mai multe carti, printre care: "Laude bisericesti proprii monahilor si laude bisericesti specifice mirenilor", "Comentariu la Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanu", "Ganduri despre suferinta", dar si o serie de articole si reportaje cu caracter comemorativ in periodicele "Vestitorul Ortodoxiei" si "Biserica Ortodoxa Romana". De asemenea, a reprezentat Biserica Ortodoxa Romana la diferite reuniuni si simpozioane, prezentand comunicari si mesaje oficiale. In semn de apreciere a activitatii desfasurate, Presedintia Romaniei i-a acordat in februarie 2004, Ordinul “Meritul Cultural” in grad de Comandor.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

25 Martie 2010

Vizualizari: 526

Voteaza:

Doi ani de la intronizarea primului ierarh al Episcopiei Slatinei si Romanatilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE