Domnul Silviu Prigoana, mai rau decat comunistii din vremurile trecute

In legatura cu atitudinea domnului Silviu Prigoana, Deputat PDL in Parlamentul Romaniei, exprimata in cadrul emisiunii “Fabrica” de la Realitatea TV, sambata, 21 august 2010, privind sprijinul acordat cultelor religioase de catre Stat, precizam urmatoarele:

Consideram ca reactia inversunata si patimasa a respectivului politician se explica mai degraba prin frustrari personale si este simptomatica pentru o persoana care se declara ateu militant (adica reprezentantul a 0,2% din populatia Romaniei contra cetatenilor credinciosi, in proportie de 99%).

Atitudinea sa este nejustificata si provocatoare, fiind plina de inexactitati si de afirmatii tendentioase in privinta raporturilor dintre Stat si Biserica legal constituite in prezent, pe baza traditiei istorice a statalitatii romane moderne.

Reamintim ca in art. 29, alin. 5, Constitutia Romaniei stipuleaza sprijinul acordat de catre Stat cultelor religioase: Cultele religioase sunt autonome fata de stat si se bucura de sprijinul acestuia, inclusiv prin inlesnirea asistentei religioase in armata, in spitale, in penitenciare, in azile si in orfelinate.

De asemenea, Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, o lege organica, afirma: Statul sprijina, la cerere, prin contributii, in raport cu numarul credinciosilor cetateni romani si cu nevoile reale de subzistenta si activitate, salarizarea personalului clerical si neclerical apartinand cultelor recunoscute. Statul sprijina cu contributii in cuantum mai mare salarizarea personalului de cult al unitatilor de cult cu venituri reduse, in conditiile stabilite prin lege. (art. 10, alin. 4).

Cunoasterea si respectarea Constitutiei si a legilor tarii este o obligatie a tuturor cetatenilor tarii, inclusiv pentru membrii Parlamentului.

Statul roman si-a asumat in anul 1863, dupa secularizarea averilor bisericesti, obligatia compensatorie de a sustine activitatile Bisericii si a facut-o neintrerupt, cu intensitati diferite, de atunci si pana astazi. Chiar si regimul comunist ateu a respectat acest angajament, acordand o contributie modesta la salarizarea personalului cultelor religioase.

Statul a ramas consecvent acestor obligatii si dupa anul 1989, incurajand parteneriatul social cu cultele religioase, in beneficiul spiritual, moral si economic al tuturor cetatenilor romani. Legea 142/1999 este doar cea mai recenta reglementare legala in acest sens, si nicidecum prima in ultimii 2000 de ani, asa cum eronat afirma domnul Silviu Prigoana.

Reamintim ca Statul roman nu a retrocedat Bisericii bunurile confiscate in timpul secularizarii averilor bisericesti de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, iar in ultimii 20 de ani nu au fost restituite decat partial bunurile bisericesti preluate abuziv de catre Stat in timpul regimului comunist (cladiri, terenuri agricole, paduri).

Recomandam parlamentarilor romani si tuturor oamenilor politici sa ia legatura cu preotii si credinciosii din colegiile lor electorale pentru a cunoaste situatia reala a tuturor comunitatilor religioase. Acolo unde populatia este saraca, si biserica are nevoie de sprijin, pentru a putea ajuta pe oameni.

Anularea sau suspendarea sprijinului Statului pentru salarizarea personalului clerical si neclerical al cultelor, intretinerea locasurilor de cult si sustinerea activitatilor social-filantropice bisericesti ar reprezenta o masura nedreapta, nedemocratica si umilitoare.

Consideram ca in situatia actuala este mai importanta gasirea unor solutii viabile pentru iesirea din criza economica decat prigonirea unor categorii sociale, inclusiv deserventii cultelor religioase, si incercarea de derutare si invrajbire a opiniei publice prin afirmatii inexacte si interpretari trunchiate si tendentioase ale Constitutiei si legilor tarii.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

24 August 2010

Vizualizari: 613

Voteaza:

Domnul Silviu Prigoana, mai rau decat comunistii din vremurile trecute 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE