Dragomirna: ctitori si restauratori

Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, si cu ajutorul financiar al Secretariatului de Stat pentru Culte, la Manastirea Dragomirna se va organiza in perioada 24-25 august 2014 a II-a editie a Simpozionului "Dragomirna: ctitori si restauratori".

Evenimentul va debuta duminica, 24 august 2014, de la ora 17:00, cand se va oficia o slujba de Te Deum si Parastasul pentru ctitori. Rezultatele activitatilor stiintifice de cercetare si de restaurare vor fi prezente in comunicarile stiintifice sustinute de specialisti din diferite domenii: istorici (Stefan Gorovei, Maria Magdalena Szekely, Petronel Zahariuc, Olimpia Mitric) restauratori (Oliviu Boldura, Stelian Onica, Carmen Solomonea) si reprezentanti ai Ministerului Culturii (Dan Kissilevici). Prin simpozionul "Dragomirna: ctitori si restauratori" se doreste scrierea unei noi pagini a istoricului Manastirii Dragomirna. Sunt puse in discutie teme referitoare la ctitori: mitropolitul Anastasie Crimca, dregatorii Luca si Simeon Stroici, domnul martir Miron Barnovschi si la cei care au ajutat, in cursul celor patru secole de existenta, la reparatii, consolidari si restaurari ale Manastirii Dragomirna.

Pentru Dragomirna, este o perioada a comemorarilor. La 19 ianuarie 2014 s-au implinit 385 de ani de la trecerea la cele vesnice a mitropolitului ctitor - miniaturistul Anastasie Crimca si in martie s-au implinit 100 de ani de la nasterea arhitectei Ioana Grigorescu, implicata in restaurarea manastirilor din Moldova si Muntenia in anii 1960. Acest eveniment se va desfasura in doua etape. In perioada 24-25 august 2014, vor fi sustinute comunicarile stiintifice, iar pana la finalul anului vor fi publicate patru volume. Doua volume vor cuprinde texte referitoare la istoria Manastirii Dragomirna si la ctitorii ei, iar alte doua volume vor cuprinde textele comunicarilor prezentate la simpozionul international "Dragomirna si ctitorii ei" din vara anului 2009.

Constantin Ciofu
Sursa: doxologia.ro

.
Pe aceeaşi temă

23 August 2014

Vizualizari: 724

Voteaza:

Dragomirna: ctitori si restauratori 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

manastirea dragomirna

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE