Duminica Sfantului Apostol Toma la Catedrala Patriarhala

Crestinii ortodocsi s-au aflat, astazi, 27 aprilie 2014, in Duminica a doua dupa Pasti, a Sfantului Apostol Toma. La Catedrala patriarhala, Sfanta Liturghie a fost oficiata de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si de Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal.

In cuvantul de invatatura rostit dupa citirea Pericopei Evanghelice de la Ioan, Patriarhul Romaniei a aratat care sunt adevarurile pe care ni le descopera aceasta Evanghelie. Primul dintre acestea este realitatea Invierii lui Hristos cel Rastignit. Totodata, a mai aratat Preafericirea Sa, Evanghelia ne arata ca indoiala poate fi vindecata: "Evanghelia ne arata ca Hristos Domnul a inteles dorinta ucenicului Toma de a se convinge de realitatea Invierii Sale.

S-a adresat direct lui Toma pe un ton mustrator, zicand: Adu degetul tau si vezi mainile Mele si adu mana ta si pune-o in coasta Mea si nu fi necredincios, ci credincios. Indoiala lui indata s-a risipit si L-a marturisit pe El ca fiind Domnul Vietii si Dumnezeu Adevarat, zicand: Domnul meu si Dumnezeul meu. Pentru un evreu a vedea ceva limitat si a marturisit pe Dumnezeu cel Nelimitat, a vedea ceva material si a marturisi pe Dumnezeu cel Nevazut si necuprins era o schimbare radicala. Marturisirea lui acum este una completa. Cand a zis cuvintele Domnul meua inteles ca El este Domnul vietii si cand a zis Dumnezeul meu a inteles ca este Dumnezeu Adevarat. Aceasta marturisire a dumnezeirii lui Hristos cel rastignit si Inviat este temelia credintei Bisericii”.

Dupa ce il vindeca pe Sfantul Apostol Toma de indoiala, Mantuitorul spune: "Fericiti sunt cei care n-au vazut si au crezut”. Credinta, a aratat Preafericirea Sa, este o calitate, o capacitate spirituala de a cunoaste dincolo de vederea trupeasca: "Aceasta fericire este fericirea pe care o au oamenii credinciosi. De aceea, Sfantul Apostol pavel spune in Epistola a doua catre Corinteni capitolul 4, versetul 18: Cel ce se vad sunt trecatoare, iar cele ce nu se vad sunt vesnice. Deci, ceea ce vedem noi cu ochii trupesti sunt lucruri trecatoare. Dumnezeu fiind nematerial, necuprins si nevazut nu poate fi vazut cu ochii trupesti, dar poate fi vazut prin credinta, poate fi simtita prezenta si lucrarea Lui in viata omului credincios si in viata lumii si in creatia facuta de El”.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

27 Aprilie 2014

Vizualizari: 697

Voteaza:

Duminica Sfantului Apostol Toma la Catedrala Patriarhala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE