Duminica Sfintilor Romani, in Moldova

Credinciosii din Moldova sunt asteptati maine, 22 iunie 2014, la hramurile mai multor biserici de parohie sau de manastire pentru a-i cinsti pe Sfintii Romani. Aceasta sarbatoare este consemnata in calendarul Bisericii noastre de mai bine de doua decenii.

In Duminica a II-a dupa Rusalii, Biserica Ortodoxa Romana (BOR) ii cinsteste in mod deosebit de Sfintii Romani. Aceasta sarbatoare a fost instituita de Sfantul Sinod al Bisericii noastre in anul 1992, intr-o zi de 20 iunie. In aceasta zi sunt praznuiti sfintii care au rasarit din pamantul romanesc, cunoscuti, consemnati in calendar, dar si cei necunoscuti. In calendarul crestin s-a inscris, dintru inceput, numele unor daco-romani, care au marturisit si aparat dreapta credinta. La mijlocul secolului trecut, BOR a randuit primele canonizari ale Sfintilor Romani. Numeroase lacasuri de inchinaciune din tara, dar si din diaspora au ca ocrotitori pe unul sau mai mulți sfinți romani. In același timp, exista biserici inchinate sarbatorii din cea de-a II-a Duminica dupa Rusalii.

Biserica noua a Manastirii Pangarati din judetul Neamt imbraca maine straie de sarbatoare. In aceasta seara se va sluji Privegherea, iar maine-dimineata, slujba Ceasurilor va fi urmata de Sfanta Liturghie si Parastasul pentru cei adormiti. Noua biserica a Manastirii Pangarati a fost ctitorita de arhim. Teofil Lefter, mutat la Domnul in luna februarie a anului 2012. Hram va fi maine si la Schitul Baiceni din judetul Iasi al Manastirii Secu din judetul Neamt. Paraclisul „Sfintii Romani“ al asezarii monahale a fost sfintit in luna iunie a anului 2009 de Inaltpreasfintitul Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Tot maine va fi sarbatoare la Biserica „Sfintii 40 de Mucenici“ si „Sfintii Romani“ din Iasi si la Catedrala din Gura Humorului, inchinata Nasterii Maicii Domnului si Sfintilor Romani. Zi aleasa va fi si la Manastirea Calapodesti din judetul Bacau. Aici se inalta o biserica de mari dimensiuni in cinstea Sfantului Antipa de la Calapodesti si a Sfintilor Romani.

Sursa:doxologia.ro

.
Pe aceeaşi temă

21 Iunie 2014

Vizualizari: 809

Voteaza:

Duminica Sfintilor Romani, in Moldova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE