Duminica Vamesului si a Fariseului la Catedrala Patriarhala

Biserica Ortodoxa se afla astazi, 9 februarie 2014, in Duminica a XXXIII-a dupa Rusalii, numita si a Vamesului si a Fariseului. In aceasta prima duminica din Perioada Triodului, la Catedrala Patriarhala slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata de catre Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.



In aceasta Duminica, in toate bisericile s-a citit la Sfanta Liturghie Pericopa Evanghelica de la Sf. Ev. Luca, capitolul 18, versetele de la 10 la 14, in care se relateaza Pilda Vamesului si a Fariseului: Zis-a Domnul pilda aceasta: doi oameni s-au dus in templu ca sa se roage: unul era fariseu si altul vames. Fariseul, stand drept, se ruga in sine astfel: Dumnezeule, iti multumesc pentru ca nu sunt ca ceilalti oameni, rapitori, nedrepti si desfranati, sau ca acest vames. Postesc de doua ori pe saptamana si dau zeciuiala din toate cate castig. Iar vamesul, stand mai departe, nu indraznea nici ochii sa-si ridice spre cer, ci isi batea pieptul sau si zicea: Dumnezeule, milostiv fii mie pacatosului. Va spun voua ca acesta s-a pogorat mai indreptat la casa sa, decat acela; pentru ca oricine se inalta pe sine se va smeri; iar cel care se smereste pe sine se va inalta.

In cuvantul sau de Invatatura Preasfintia Sa a vorbit celor prezenti despre perioada Triodului, una dintre cele trei perioade liturgice a anului bisericesc. De asemenea, Parintele Episcop a explicat pericopa evanghelica randuit de Biserica a se citi astazi la Sfanta Liturghie care face referire la Pilda Vamesului si a Fariseului.

Preasfintia Sa a evidentiat faptul ca pilda pe care am ascultat-o astazi este un indemn pentru fiecare dintre noi sa ne recunoastem mai intai pacatele, ca sa venim aici in casa lui Dumnezeu, in sfanta Biserica, si aici sa cerem de la Dumnezeu mila pentru sufletele noastre.

„Concluzia acestei pilde este ca oricine se inalta pe sine se va smeri si oricine se smereste pe sine se va inalta. Cel care se inalta pe sine, adica cel care se mandreste desigur ca nu va castiga Imparatia lui Dumnezeu. Mantuitorul spune in Sfanta Sa Evanghelie ca celor mandrii le sta impotriva. Fariseul acesta nu numai ca se mandre cu ceea ce facuse el, dar si judeca, se indreptatea pe sine ca sa se socoteasca mai mare sau mai bun decat alti oameni. Vamesul avand aceasta smerenie, cautand sa fie plecat inaintea lui Dumnezeu, cautand ca inima sa sa fie zdrobita pentru pacatele multe pe care le facuse dobandeste de la Dumnezeu iertarea lor si mantuirea, pentru ca vamesul se aseamana cu Mantuitorul care spune Invatati de la Mine caci sunt bland si smerit cu inima. (…) Fariseul degeaba savarsea fapte bune daca reprosa, pentru ca si noi de multe ori atunci cand savarsim o fapta buna fie ne inaltam in inima noastra, fie reprosam celor carora le-am facut un bine. Pilda pe care am ascultat-o astazi este un indemn pentru fiecare dintre noi sa ne recunoastem mai intai pacatele, ca sa venim aici in casa lui Dumnezeu, in sfanta Biserica, si aici sa cerem de la Dumnezeu mila pentru sufletele noastre”, a spus Preasfintia Sa.

Triodul precede perioada Penticostarului si urmeaza celui mai lung interval din anul bisericesc, perioada Octoihului. Aceasta perioada dureaza zece saptamani, dintre care trei sunt pregatitoare pentru Postul Sfintelor Pasti, sase reprezinta perioada propriu-zisa a postului, iar ultima este Saptamana Sfintelor Patimiri ale Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

09 Februarie 2014

Vizualizari: 793

Voteaza:

Duminica Vamesului si a Fariseului la Catedrala Patriarhala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE