Editia a V-a a simpozionului 'Mehedinti-istorie, cultura si spiritualitate'

Episcopia Severinului si Strehaiei desfasoara in perioada 5 - 8 iunie 2012, mai multe actiuni religioase, istorice, culturale si artistice sub genericul Mehedinti - istorie, cultura si spiritualitate - editia a V-a. Manifestarile amintite sunt prilejuite de proclamarea de catre Patriarhia Romana a anului 2012 ca „An omagial al Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor” la care se adauga pentru Eparhia Severinului si Strehaiei urmatoarele teme: Vlahii in istorie; 380 de ani de la urcarea pe tronul Tarii Romanesti a lui Matei Basarab si diverse comunicari de istorie, spiritualitate si aniversari.

La acest demers stiintific, ce se va desfașura la Hotel Severin din Drobeta Turnu Severin, judetul Mehedinti, sunt invitati ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, profesori de teologie, preoti cu preocupari istoriografice, istorici si specialisti in domeniu, profesori de discipline istorice, sistematice si practice de la Facultatile de Teologie din tara.

Aproximativ 70 de persoane vor sustine comunicari.

“In cadrul acestor manifestari, marti, 05 iunie 2012, in deschiderea simpozionului, va avea loc un recital sustinut de corul „Kinonia” al Episcopiei Severinului si Strehaiei. Vor urma comunicari sustinute de inaltii ierarhi, precum si de catre invitatii la simpozion. Tot in aceasta zi va avea loc lansarea volumelor Vlahii din nordul Peninsulei Balcanice in Evul Mediu, autor prof.univ. dr. Sorin Sipos, Identitate, cultura si traditii comune in spatiul transfrontalier Romania-Serbia, autor Episcopia Severinului si Strehaiei si Asociatia Ariadnae Filum si Mehedinti, istorie cultura si spiritualitate, editia a IV-a, autor Episcopia Severinului si Strehaiei.

Miercuri 06 iunie a.c., vor urma comunicari in plen unde vor fi prezenti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, preoti din toate protopopiatele judetului Mehedinti, precum si credinciosi din intreaga Eparhie a Severinului si Strehaiei.

In zilele de 07 si 08 iunie a.c., vor avea loc dezbateri in plen pe teme istorice si teologice unde vor fi sustinute diverse comunicari stiintifice legate de istoria, cultura si spiritualitatea judetului Mehedinti.

Scopul acestui simpozion este de a evidentia importanta Sfantului Maslu ca Taina a vindecarii trupului de suferinta si a vindecarii sufletului de boala pacatului, importanta cunoasterii invataturii corecte despre Sfantul Maslu si totodata importanta implicarii Bisericii, la nivel parohial in activitatea sociala, dand expresie grijii fata de omul in suferinta.

De asemenea se are in vedere promovarea valorilor culturii si educatiei crestin-ortodoxe in cuprinsul Episcopiei Severinului si Strehaiei. Prin derularea acestui simpozion se urmareste intensificarea trairii crestin-ortodoxe, aprofundarea cunoasterii istoriei si culturii romanesti din Mehedinti.

Materialele prezentate vor fi valorificate prin editarea de publicatii. Prin derularea acestor manifestari ne dorim o revigorare a vietii culturale mehedintene.” a spus consilierul cultural al Episcopiei Severinului si Strehaiei, parintele Iulian Nedelcu.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

 

05 Iunie 2012

Vizualizari: 752

Voteaza:

Editia a V-a a simpozionului 'Mehedinti-istorie, cultura si spiritualitate' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE