Elevii Seminarului Teologic din Craiova au vestit Nasterea Domnului

Ca în fiecare an, bucuria Naşterii Mântuitorului Hristos este cântată într-un mod cu totul aparte de elevii Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova.

Tradiţionala serbare dedicată marelui Praznic a fost organizată marţi, 20 decembrie, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

Această perioadă a adunat laolaltă emoţii şi bucurie duhovnicească în rândul tinerilor seminarişti craioveni, care au prezentat un program deosebit de colinde şi tradiţii populare, închinate Naşterii Domnului. Evenimentul a cuprins un buchet de colinde bizantine şi corale, recital de poezie specifică perioadei, tradiţionalele secenete de crăciun şi mult aşteptatul „Pluguşor”. Oficiile de deschidere şi prima parte a spectacolului au avut loc în sala de festivităţi a şcolii, în prezenţa IPS Părinte Mitropolit. Cu acest prilej, pr. prof. Marius Lunganu, noul director al Seminarului Teologic, a făcut o scurtă prezentare a tradiţiilor creştine, rânduite de Biserica noastră pentru această perioadă.

„Colindul ne dă o prospeţime cu fiecare an care trece”
La finalul serbării, IPS Părinte Irineu a vorbit celor prezenţi despre bogăţia darurilor duhovniceşti, care însoţesc tradiţionalele colinde închinate Praznicului Naşterii Domnului. „Păstorii au primit mesajul de la îngeri în care s-a cuprins bucuria cea mare a Naşterii Mântuitorului Hristos. Această bucurie va rămâne în conştiinţa omenirii vreme de peste două mii de ani şi de aici înainte, până la sfârşitul veacurilor şi chiar în veşnicie. Este un lucru cu totul deosebit şi o taină de nepătruns, că Fiul lui Dumnezeu se face Fiul omului. Cugetăm poate prea puţin la această întrupare a Fiului lui Dumnezeu. O cântărim de multe ori cu uşurinţă şi rămânem departe de sentimentele care se desprind din acest eveniment. Cu toate acestea, în adâncurie de taină ale Întrupării sunt simţăminte cu totul deosebite pe care le trăim şi le medităm într-un sens profund religios. A pătrunde în această Taină înseamnă a cunoaşte mesajul divin şi totodată a găsi împreună cu mesajul şi pe Cel care întruchipează mesajul, pe Dumnezeu. Este o legătură dumnezeiască între cuvânt şi persoană. La noi cele două elemente sunt separate. Vorbim, dar cuvântul spus nu este tot una cu persoana noastră, ci este o modulaţie a gândurilor şi sentimentelor noastre. În schimb, Dumnezeu este Unul şi Acelaşi cu Cuvântul Său, şi Cuvântul Său este Unul şi Acelaşi cu Persoana Sa. În felul acesta, dacă Dumnezeu ne spune ceva, El se împleteşte cu acest cuvânt şi intră deodată în simţurile nostre, în urechile şi în inima noastră, şi se aşază în noi. Poate nu cugetăm suficient la ceea ce înseamnă «colindul sfânt şi bun». El depăşeşte limitele noastre biologice şi curge până în străfundurile cele de taină ale inimii noastre. De aceea, colindul ne dă o prospeţime cu fiecare an care trece. În fiecare an ascultăm colindele şi ar fi trebuit ca după o perioadă să ne plictisim de ele. Dincolo de ceea ce este uzual şi perisabil, constatăm şi suntem încredinţaţi că de fiecare dată în colinde găsim ceva nou, ceva deosebit pe care nu l-am trăit cu un an în urmă. Este un mesaj pe care îl experimentăm în momentul ascultării şi îl multiplicăm după clipele de delectare sufletească. Aşadar, noi am asistat aici la un concert de colinde, legat tocmai de firea noastră. Nu am fi putut asculta muzica, dacă Dumnezeu nu ne-ar fi făcut în muzică, în melodie. Întreaga noastră structură sufletească şi trupească este alcătuită din muzică.

De aceea, atunci când ascultăm colindele ni se aplică minunat în interiorul nostru aceste frumoase melodii, ca într-un buchet de flori în care suntem cuprinşi de mireasmă şi de frumuseţe”, a spus IPS Părinte Mitropolit.

Pr. Ioniţă Apostolache
Sursa: mitropoliaolteniei.ro

21 Decembrie 2016

Vizualizari: 519

Voteaza:

Elevii Seminarului Teologic din Craiova au vestit Nasterea Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE